Vesti iz trgovine

berzaKako je objavljeno na sajtu beogradske berze Upravni odbor konditorske fabrike Paraćinka iz Paraćina podržao je ponudu za preuzimanje 100 odsto akcija tog preduzeća po ceni od 950 dinara po deonici, koju je ponudila trgovinska kompanija Silbo iz Zemuna.

Protekle nedelje je zemunski Silbo objavio nameru da preuzme 100 odsto kapitala Paraćinke, a ukoliko kupi sve deonice ovog konditora, kompanija će isplatiti akcionarima ukupno oko 138,5 miliona dinara, odnosno oko 1,4 miliona evra.

Silbo, u čijem posedu do sada nisu bile akcije Paraćinke, želi da stekne minimum 51 odsto od ukupne emisije hartija, a ponuda je uslovna. Silbo je u više navrata pokazivao interes za ostvarivanje strateškog partnerstva sa fabrikom slatkiša Paraćinka.

Paraćinka je još uvek u državnom većinskom vlasništvu, odnosno u vlasništvu Akcionarskog fonda u čijem je posedu 31,38 odsto od ukupne emisije akcija. Nikolson Edvard Vindham Grejem na drugom je mestu u udelu od 25 odsto od ukupne emisije, a u društvenom vlasništvu je 13,45 odsto kapitala.