Vesti iz trgovine

delta_maxi_logoTrgovinski lanac Delta Maxi objavio je ponudu za preuzimanje 21,76 % preostalih akcija u trgovinskom preduzeću Srbija, za koju je spreman da izdvoji ukupno 78,9 miliona dinara (oko 773 hiljade evra).

Delta Maksi ima 58,63 % vlasničkog udela u trgovinskom preduzeću Srbija (Srbija TP), sa sedištem u Kragujevcu, a namerava da preuzme još 150.274 akcija po ceni od 525 dinara po akciji. Ponuda za preuzimanje ističe 30. avgusta, do kada akcionari imaju mogućnost da deponuju svoje akcije. Delta Maxi će novac deoničarima isplatiti u roku od tri radna dana od dana isteka ponude.

 

Ponuđač namerava da zadrži dosadašnju aktivnost kompanije, koja se odnosi na maloprodaju hrane, pića i duvana, kao i da zadrži mesto njenog obavljanja u Srbiji. Ponuđač namerava da zadrži preduzeće unutar Delta Maxija, a plan belgijske Delez grupe u čijem je vlasništvu ovaj lanac je da kroz investiciju u Delta Maxi grupu, unapredi poslovanje u jugoistočnoj Evropi. Nema najava važnijih promena u broju zaposlenih ili uslovima zapošljavanja u narenom periodu.

Maxi je maloprodajni lanac prehrambenog tipa koji od kraja jula 2011. godine posluje u okviru međunarodnog maloprodajnog lanca Delez iz Belgije. Prvi Maxi supermarket otvoren je krajem 2000. godine na Novom Beogradu.

Delez grupa je međunarodni lanac maloprodajnih objekata iz Belgije koji je prisutan u jedanaest zemalja na tri kontinenta. Na kraju prvog kvartala 2011. godine, prodajna mreža Delez grupe brojala je 2.816 prodavnica. Delez grupa je u 2010. godini ostvarila prihod od 20,8 milijardi evra i neto dobit od 574 miliona evra.