Vesti iz trgovine

KauflandNemački maloprodajni lanac Kaufland koji posluje u sastavu Schwarz Grupe planira snažnu ekspanziju u Moldaviji otvaranjem 20 hipermarketa.

Grupa Schwarz planira da na leto 2019. godine otvori prvi Kaufland hipermarket u Moldaviji, dok dugoročni planovi predviđaju otvaranje 20 hipermarketa u toj zemlji. Ukupne investicije nemačkog giganta iznosiće 300 miliona evra u narednih deset godina. Pored otvaranja hipermarketa, u planu je i izgradnja distributivnog centra.

„Ideja ekspanzije u Republici Moldavija rođena je pre pet godina. U početku smo imali u planu da otvorimo tri prodavnice u glavnom gradu, dok bi se još šest nalazile širom zemlje. Danas već razmišljamo o otvaranju ukupno 20 prodavnica i izgradnji logističkog centra u narednih deset godina. To je zbog činjenice, da pored pouzdanih partnera imamo i dobru investicionu klimu, kao i izuzetno dobar i siguran zakonski okvir koji se može porediti sa članicama EU”, izjavio je nedavno Marco Hossl, generalni direktor Kauflanda za Rumuniju, Češku i Moldaviju. Prvi Kaufland hipermarket u Moldaviji zauzimaće površinu od 4.600 kvadrata, sa 288 parking mesta. U pitanju je novi koncept Kaufland prodavnice koji se primenjuje na svim tržištima. Potrošačima će na raspolaganju biti i punjač za električne automobile. Kaufland je planirao da svoje poslovanje proširi i u Srbiji u kojoj je imao registrovanu kompaniju Kaufland Supermarketi KD. Ipak, i pored toga što je kompanija bila registrovana u Srbiji, Schwarz Grupa se nije zvanično oglašavala o ulasku na naše tržište, a nemački mediji su saopštavali tokom 2014. i 2015. godine da Kaufland planira dolazak i da se trenutno traže partneri u Srbiji.

Kaufland je deo Schwarz Grupe koja je nedavno i zvanično otpočela svoje operativno poslovanje u Srbiji sa kompanijom Lidl. Kompanija Lidl Srbija trenutno poseduje 23 marketa. U Beogradu Lidlovi objekti se nalaze na šest lokacija, dok je u fazi izgradnje i sedmi, odnosno, drugi na Vidikovcu. U planu je otvaranje novih marketa u Loznici, Čačku, Novom Pazaru, Beogradu (Surčin, Palilula, Novi Beograd, centar...), Obrenovcu i Sremskoj Mitrovici (u toku su radovi), Novom Sadu, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Nišu, Paraćinu (završna faza)...i drugim gradovima. Schwarz Grupa trenutno poseduje oko 12.000 objekata Lidl i Kaufland, dok se godišnji promet povećao na čak 96,9 milijardi evra u 2017. godini.