Vesti iz trgovine

carrefourNajveći evropski maloprodajni lanac, francuski Carrefour, otvorio je pet novih hipermarketa i značajno povećao udeo na tržištu Rumunije.

Francuski maloprodajni lanac Carrefour svečano je otvorio pet novih hipermarketa u Rumuniji i značajno povećao udeo na tržištu te zemlje. Carrefour je novi hipermarket na 7.500 kvadrata prodajnog prostora otvorio u Bukureštu. Prodavnica nudi više od 55.000 raznovrsnih artikala, od kojih je oko 3.500 iz asortimana robnih brendova. Kupcima su na raspolaganju 23 kase, 1000 besplatnih parking mesta i besplatno korišćenje wifi. Najveći evropski trgovac otvorio je i hipermarket u mestu Satu Mare sa istom prodajnom površinom od oko 7.500 kvadrata prodajnog prostora. Uz asortiman od preko 50.000 artikala, potrošačima je na raspolaganju i 24 kase. Carrefour je u novootvorenim hipermarketima kupcima ponudio i po šest brzih kasa. Tokom prošlog meseca, otvoren je i hipermarket u sklopu Roman Valu Centra na prodajnoj površini od 4.300 kvadrata. U ponudi se nalazi 30.000 artikala, a u objektu je zaposleno 300 radnika.

Carrefour je nastavio ekspanziju u Rumuniji i sa hipermarketima manjeg formata pod brendom Supeco. Nove prodavnice su otvorene u gradovima Sibinj i Jaši i prostiru se od 1.500 do 2.000 kvadrata. Pod Supeco brendom Carrefour u Rumuniji poseduje 13 prodavnica.

Carrefour je danas jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Rumuniji sa više od 200 prodavnica. U 2017. godini kompanija je akvizicijom od blizu 100 miliona evra preuzela Billa supermarkete od Rewe Grupe koja je povukla brend iz Rumuniji, dok je nastavila da širi svoje Penny diskonte, ali i da gradi nove DC u toj zemlji.

Da li bi i kada najveći lanac supermarketa u Evropi mogao da otpočne svoje poslovanje i u Srbiji, za sada je teško reći. Ekskluzivnu licencu za otvaranje Carrefour prodavnica u Srbiji posedovala je Grupa Marinopoulos, ali je nakon teške situacije i dugovanja od preko 1,5 milijardi evra postala manjinski deo Grupe Sklavenitis, nakon čega je i zvanično došlo do raskida dugoročne saradnje nekada dva veoma velika i pouzdana partnera, Marinopoulosa i Carrefoura. Na naše pitanje upućeno sedištu francuske kompanije, da li i kako gledaju na tržište Srbije nakon dolaska Lidla i da li postoji mogućnost za otpočinjanje poslovanja, odgovor od najvećeg evropskog trgovca nismo dobili.