Vesti iz trgovine

MigrosKako je saopšteno iz sedišta Koc Holdinga, hrvatski Agrokor nije uspeo da kupi turski trgovački lanac Migros. Vlasnik mega marketa u Turskoj, porodica Koc, precizirala je da je većinski paket Migrosa prodat američkomj kompaniji „Moonlight“, posle čega je ukupna vrednost Migrosa procenjena na preko tri milijarde dolara. Kompanija „Moonlight“, koju kontroliše BC Partners, kupila je 50,8 odsto udela u Migrosu za 1,64 milijarde američkih dolara.

Investicioni fond „Moonlight“ time je pobedilo ostale ponuđače za Migros, među kojima i Agrokor Ivice Todorića koji je ponudu podneo zajedno s investicionim fondom Blekstoun, te ponudu investicionog fonda KKR.

Migros je najveći maloprodajni lanac na brzorastućem turskom tržištu, ima više od hiljadu supermarketa i diskonta, uglavnom u Turskoj, ali i u Azerbajdžanu, Kazahstanu, Makedoniji i Kirgistanu, a poseduje i zajedničko preduzeće (joint-venture) u Rusiji. Tržišni udeo Migrosa u Turskoj je 8,6, a deonice kompanije su porasle 26 posto tokom 2007. godine, rastući petu godinu zaredom.

Koncern Agrokor je saopštio da i dalje njegov strateški cilj ostaje da postane međunarodna kompanija, kao i da je dokazao da se može nositi sa najvećim imenima svetskog biznisa. "Kroz saradnju sa uglednim internacionalnim partnerima u ovom poslu stekli smo nova iskustva koja će nam koristiti u narednim aktivnostima i doprineti našim daljim uspesima", ocenjuju iz Agrokora.

Inače, nakon što su se pojavile vesti iz Hrvatske da Agrokor ipak nije uspeo u nameri da kupi turski maloprodajni lanac gotovo sve akcije Agrokorovih kompanija na Zagrebačkoj berzi su zabeležile pad od nekoliko procaneta i trenutno samo jedna, Tisak, nije pod blokadom trgovanja. Od Agrokorovih izdanja koja su završila u blokadi Ledo je izgubio 10,58 odsto, Konzum 13,46 procenata, a Zvijezda 12,08 odsto.

 

Izvor: B92