Vesti iz trgovine
Rafinerija PancevoTokom ove nedelje očekuje se dolazak ruske delegacije u Srbiju kako bi sa našom vladom dogovorili detalje ugovora o prodaji Naftne industrije Srbije "Gasprom njeftu" - najavio je u utorak Srđan Bošnjaković, generalni direktor NIS.
Tako bi i zvanično počeli pregovori o konačnoj prodaji 51 odsto NIS, koja je dogovorena 25. januara u Moskvi. Za sada je poznato da će "Gasprom njeft", firma ćerka "Gasproma" za većinski kapital platiti 400 miliona evra i investirati 500 miliona evra u modernizaciju do kraja 2012. godine.

Generalni direktor NIS ističe da će se modernizacijom i smanjivanjem gubitaka povećati profitabilnost i konkurentnost, što znači i niže cene proizvoda ove kompanije. Prema Bošnjakoviću, kvalitet je neminovnost, jer bez toga nema ni tržišne utakmice.
Prvi čovek naftne kompanije ne dovodi u pitanje ni već planirane investicije za 2008. godinu od 275 miliona evra, što je tri puta više nego u prošloj godini. NIS, tvrdi on, nastavlja investicioni ciklus, jer su kompanije zainteresovane za kupovinu plan poslovanja i ranije ocenile kao pozitivan. Modernizacija se smatra najznačajnijom tačkom dogovora sa Rusima.
- Plan se već sprovodi, a očekujemo da ga do kraja februara usvoji i Skupština akcionara - kaže Bošnjaković. - Insistiraćemo i angažovaćemo se da završimo započete investicije. U dinamiku do sad nismo ulazili, ali uz materijalna sredstva, ideje i poslovnu politiku strateškog partnera, modernizacija može biti završena i pre predviđenog roka. Uz to, skladište gasa biće garancija stabilnosti gasovodnog sistema. "Banatski dvor" je investicija, za koju su potrebni veliki resursi, oprema, materijal i ljudi, a koje će "Gasprom njeft" kao velika kompanija moći da obezbedi.

Za konkretni komercijalni Ugovor za NIS, Vlada Srbije će, sasvim je sigurno, odrediti pregovarački tim. Ugovor bi trebalo da obezbedi čvrstu poziciju NIS u Srbiji i u vrlo kratkom roku, konkurentnost sa kompanijama u regionu.
Iako se u javnosti spekulisalo o knjigovodstvenim i tržišnim vrednostima NIS-a i upoređivalo sa drugim privatizacijama, Bošnjaković kaže da se radi o specifičnosti i kvalitetu, koji, jednostavno nisu uporedivi.
- Reč je o strateškom partnerstvu i globalnoj saradnji dveju država na polju nafte i gasa - ističe generalni direktor NIS. - Tu su potencijali Srbije u izgradnji 500 kilometara magistralnog gasovoda, ali i privilegije koje projekat nosi i to ne samo kroz takse, već i kroz angažovanje naših ljudi i preduzeća u izgradnji, eksploataciji i održavanju ovog velikog projekta.

Izvor: Novosti