Vesti iz trgovine

Swisslion TakovoVlasnik koncerna Svislajon Takovo Rodoljub Drašković kaže da je vrednost te prehrambene kompanije veća od milijardu evra i dodao da Svislajon Takovo trenutno posluje bez kredita.

On kaže da koncern ne planira kupovinu neke firme u Hrvatskoj i Sloveniji, jer je isplativije graditi nove fabrike nego obnavljati postojeće. Drašković je istakao i da namerava da se posveti razvoju prehrambene industrije i da gradi fabrike i ulaže u savremenu tehnologiju opreme.

Vlasnik Svislajon Takova je najavio da će uskoro biti završen projekat za izgradnju savremene fabrike za preradu mleka koja će u prvoj fazi koštati 15 miliona evra. "Ceo projekat bi trebalo da zaživi 2008. godine, a naredne tri godine proširićemo mlečni asortiman, a to su sve vrste voćnog jogurta, specijalnih sireva, pa čak i linije sladoleda", kazao je Drašković.

On je najavio i da planira da proširi delatnost i na preradne kapacitete vode i vina, s obzirom na to da je vlasnik Agroploda iz Makedonije i da tamo ima izvore mineralne vode.

Prema rečima Draškovića, kada je Svislajon pre četiri godine kupio Takovo iz Gornjeg Milanovca produktivnost u toj kompaniji je "bila ispod svakog nivoa".

"Obaveza nam je bila da uložimo 30 miliona evra, a do sada smo investirali 60 miliona evra. Od gubitka koji su 2003. godine bili 13,5 miliona evra, u 2007. smo stigli do profita od 11 miliona evra", rekao je on.

 

Drašković je istakao da je za četiri godine izvoz povećan osam puta, produktivnost pet puta, a zarade skoro tri puta, da su izgradjeni novi objekti koji su opremljeni savremenom tehnologijom.

Izvor