Vesti iz trgovine

udruzenje_izvoznika-smallMinistarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije je saopštilo da je danas u Beogradu osnovano Udruženja izvoznika Srbije.

Osnivanje Udruženja izvoznika Srbije realizuje se u u okviru Projekta za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza (SECEP). Na sednici je učestvovalo više od 70 kompanija.

Taj projekat finansira Evropska unija sa 3,5 miliona evra sa ciljem unapređenja poslovanja, konkurentnosti i izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Na osnivačkoj skupštini koja je održana u Ministarstvu ekonomije izabrani su članovi Upravnog odbora koji se sastoji od sedam članova, a za predsednika tog tela je izabran Svetozar Mrkšić iz firme „Berko“ iz Mola.

Udruženje izvoznika Srbije radiće na jačanju saradnje izvoznika i stvaranju povoljnijeg okruženja, koje malim i srednjim preduzećima omogucava isplativ izvoz, rekao je Mrkšić.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Božidar Laganin izjavio je da je za podsticanje izvoza u ovoj godini planirano 150 miliona evra i da će SIEPA aktivno podržavati osnivanje tog nezavisnog udruženja, kojem će biti obezbeđene prostorije i oprema kako bi se što pre krenulo sa radom.

Projekat SECEP, pored Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije i SIEPA, podržali su i kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije, Privredna komora Srbije i Nacionalna agencija za regionalni razvoj.