Vesti iz trgovine

LIDL-smallDržavni sekretar ministarstva trgovine i poljoprivrede Vladimir Matović je izjavio da su neki od najvećih trgovinskih lanaca najavili dolazak u Srbiju,a najpre se može očekivati prisustvo nemačkog "Lidla".

Takođe je rekao da je "Lidl" registrovao firmu u Srbiji, te da trenutno ispituje gradove u kojima planira da otvori trgovine i da se uskoro očekuje početak izgradnje objekata.

On očekuje i da ostali trgovinski lanci pokažu interesovanje, jer je tržište Srbije u potpunosti otvoreno za strane investicije iz domena trgovine. “Nastavićemo da povećavamo atraktivnost našeg tržišta kako bi privukli nove investicije", rekao je Matović.

Prema njegovom mišljenju, dolazak velikih trgovinskih lanaca u Srbiju unaprediće konkurenciju koja će uticati na povoljnije cene i pad marži u zemlji.
Matović je naveo primer belgijskog trgovinskog lanaca “Delez”, koji je prošle godine za kupio "Delta Maksi" i novim metodologijama podigao kvalitet usluga i zadao isti zadatak konkurentima od čega će potrošači imati korist.

"Računajući akviziciju “Delez”-a, investicije u sektoru trgovine u 2011. godini iznosile su više od milijardu evra", naveo je državni sekretar i dodao da je drugi investitor bila kompanija “Merkator-S” sa 57 miliona evra investicija.
Posle njih sledi nemački "Metro" sa 21 miliona evra ulaganja, a zatim domaći trgovinski lanci DIS sa 11 miliona evra, "Univerexport" sa 5 miliona evra i “SOS market”-i sa 150.000 evra.

Prema podatcima Privredne komore Srbije, najveće učešće na tržištu u Srbiji imaju tri najveća trgovinska lanca: "Delez Srbija", "Merkator-S" i "Idea", a posle slede "Dis", "Univerexport" i "Metro Cash & Carry".