Vesti iz trgovine

slika nis rafinerije Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je juče da privatizacija Naftne industrije Srbije (NIS) treba da bude odvojena od gasnog aranžmana Srbije i Rusije i da je minimalna cena za 51 odsto te kompanije dve milijarde evra. „Za Srbiju je najbolje da se proda većinski udeo u NIS-u i to na kvalifikacionom tenderu, sa aukcijom pred TV kamerama u završnici, gde su dobrodošli i Rusi, kao i svi drugi zainteresovani strateški investitori“, rekao je Dinkić u intervjuu za Betu.

Dinkić je naglasio da je Srbiji potreban dobar međudržavni gasni aranžman sa Rusijom, ali da cenu za NIS treba odrediti na osnovu tržišnih kriterijuma, a ne direktnom pogodbom. „Nema razloga da Srbija gasni aranžman sa Rusijom veže za prodaju nacionalne naftne kompanije, jer to nije uradila ni jedna druga zemlja“, rekao je Dinkić i dodao da od postignute cene od prodaje udela u NIS-u zavise ne samo prihodi budžeta već i vrednost akcija te kompanije koje će besplatno biti podeljene punoletnim građanima Srbije i zaposlenima u toj kompaniji. Ako se NIS privatizije po tržišnoj ceni, svaki punoletni građanin će, prema njegovim rečima, dobiti akcije te kompanije u vrednosti od oko 200 evra, dok bi dobio svega 30 evra ako bi se prihvatila „ponižavajuće niska ponuda“ ruske delegacije koja pregovara o naftno-gasnom aranžmanu.

Dinkić je dodao da bi prihvatanje takve ruske ponude oštetilo budžet Srbije za najmanje 1,6 milijardi evra, što je iznos koji je dovoljan da se izgrade oba nedostajuća autoputa na jugu Srbije, kompletna obilaznica oko Beograda i tri nova mosta u Beogradu. „Tenderskom prodajom NIS mogla bi da se postigne pet od osam puta veća cena od one koju su ponudili Rusi“, istakao je Dinkić i naveo da novi većinski vlasnik NIS -a treba da u tu komapniju u naredne tri godine investira najmanje 300 miliona evra.

Dinkić je istakao da nije mogao da ostane u radnoj grupu koja pregovara sa Rusima zbog toga što ona nije dobila jasan mandat da se bori za ekonomske interese Srbije, ali da mu nadu uliva što su se pregovarači iz redova DS naknadno ipak saglasili da za NIS -a mora da se ostvari realna cena, da se odmah moraju poštovati ekološki standardi, kao i da se ne sme dozvoliti da bude produžen monopol na uvoz nafte i preradu nafrnih derivata do 2013. godine, što su Rusi tražili. „Profit koji je NIS zvanično iskazao za prošlu godinu je bio 100 miliona evra i nelogično bi bilo prodati tu kompaniju po ceni koja će se samo iz sadašnjeg profita isplatiti za svega nekoliko godina “, ukazao je on.

 Izvor: Dnevnik