Vesti iz trgovine

Uz intenziviranje investicionih aktivnosti i povećanje obima poslovanja, Naftna industrija Srbije planira da u 2008. godini ostvari dobit od devet milijardi dinara, što je za 12 odsto više od ovogodišnje rekordne dobiti. Prema Planu razvoja i Programu rada, koji je na poslednjoj ovogodišnjoj sednici usvojila Skupština akcionara NIS-a očekuje se da će ova kompanija 2008. godine ostvariti ukupni prihod za 34 odsto veći od ovogodišnjeg. To će biti rezultat, kako se navodi, uspešnog ostvarivanja strateških projekata, usmerenih ka osvajanju visokog kvaliteta proizvoda i povećanja tržišnog učešća.

Predviđen je trend povećanja ukupne proizvodnje nafte za 0,7 odsto, prerade nafte i prometa tečnog naftnog gasa za oko dva odsto, povećanje prometa naftnih derivata kao i utrostručena proizvodnja ulja i maziva, čime će NIS dodatno ojačati tržišnu poziciju.
S obzirom da je 2008. godina ključna za dostizanje evropskih standarda, NIS će intenzivirati investicione aktivnosti, u planiranom iznosu od 275 miliona evra, što je tri puta veća suma od vrednosti investicija u 2007. godini. Sredstva će biti usmerena u modernizaciju rafinerijske prerade, zaštitu životne sredine, modernizaciju benzinskih stanica, nastavak Programa za unapređenje poslovanja i razvoj informacionog sistema.

Izvor