Vesti iz trgovine

CevovodPrivatizacija NIS-a je dobra poslovna prilika za Gasprom, ali odluka da li će do prodaje doći i na koji način, u potpunosti je na srpskoj Vladi, saopštila je ruska kompanija. Kako je navedeno u saopštenju, ostvarenje projekta "Južni tok" i izgradnja postrojenja za prenos gasa mogu da obezbede sve neophodne uslove za stabilnu i pouzdanu isporuku gasa, ne samo za Srbiju, nego i za druge evropske zemlje.

Uspešno ostvarenje ovog projekta bi, takođe, garantovalo neprekinutu isporuku dodatnih količina ruskog gasa potrošačima u Srbiji i u drugim zemljama, ukazao je Gasprom povodom ponude Vlade Rusije srpskoj vladi o sklapanju Sporazuma o saradnji u oblasti energetike.
Gasprom je predočio da istražuje moguće širenje srpskog sistema za tranzit gasa koji bi time došao do više potrošača i, štaviše, već učestvuje u sporazumima koji će istražiti mogućnosti izgradnje gasovoda preko teritorije Srbije.

"Mi smo zainteresovani za preuzimanje dela srpske državne energetske kompanije NIS i trenutno smo u pregovorima sa srpskom Vladom. Ovo je dobra poslovna prilika za Gasprom, ali odluka da li će do prodaje doći i na koji način je u potpunosti na srpskoj Vladi", ocenio je Gasprom. Ruski energetski gigant je ukazao da, nakon sprovođenja neophodne modernizacije postrojenja, NIS ima potencijal da postane konkurentna kompanija koja može računati na sigurnu isporuku sirovina.

"Prednosti saradnje sa Gaspromom i Gaspromnjeftom leže u činjenici da Gasprom ima svoje sopstvene resurse. Kompanijine sopstvene sirovine su njena najvažnija prednost nad konkurencijom", kaže se u saopštenju.

Kada je reč o podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru, Gasprom je potvrdio da je zainteresovan za izgradnju i kasniju upotrebu podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Po završetku, ovo skladište bi pokrivalo svu potražnju za gasom u zimskom periodu u Srbiji, kao i u Bosni i Hercegovini", naveo je Gasprom uz napomenu da bi dalje razvijanje ovog projekta moglo da ga poveže sa tranzitom gasa preko teritorije Srbije.

Gasprom i Srbijagas trenutno pregovaraju o različitim vidovima saradnje u kontekstu podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, ali "u ovoj fazi još nije postignuta saglasnost po tom pitanju".

Gaspromovo iskustvo, stručnost i sirovine podržaće NIS na putu postizanja veće konkurentnosti i efikasnosti, piše u autorskom tekstu za Politiku zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma i generalni direktor Gasprom eksporta Aleksandar Medvedev. "Naši interesi u Srbiji su komercijalni i mi ovde vidimo obećavajuće poslovne prilike. Ipak, naša saradnja neće ni na koji način biti jednosmerna ulica. Kroz učešće u srpskoj energetskoj industriji i infrastrukturi, Gasprom može Srbiji da donese investicije, resurse, modele rada i energetsku sigurnost", naglasio je Medvedev.

On je naveo da je gasovod “Južni tok” još jedan primer da rad Gasproma teži ka stabilnom i sigurnom snabdevanju gasa, pošto bi on garantovao dodatne količine ruskog gasa za srpske potrošače. Podsetivši da postoje dve različite potencijalne trase za kopneni deo gasovoda “Južni tok”, Medvedev je istakao da konačna odluka o odabiru južne ili severne trase još nije doneta, ali da je "očigledno da će mogućnost građenja gasovoda kroz teritoriju Srbije doneti veliki napredak srpskoj privredi".

"Odluka da li će se i kako NIS privatizovati zavisi u potpunosti od srpske vlade. Ali, takođe bih želeo da naglasim da, u slučaju da Srbija odluči da proda kompaniju ili neke njene delove u bilo kojem obliku, Gaspromnjeft bi bio zainteresovan da uzme velikog udela u tome kao strateški investitor", istakao je Medvedev