Vesti iz trgovine

Merkur objekatMerfin, kojega većinom čine menadžeri Merkura na čelu s Bineom Kordežom, i Mercator na čelu sa Žigom Debeljakom, potpisali su pismo namere po kome će u roku od dva meseca Mercator preuzeti sve Merkurove trgovine tehničkom robom.
Mercator bi tu akviziciju finansirao dokapitalizacijom, no prvo je u planu dubinsko snimanje Merkura. Glasine kako bi Mercator preuzeo veći deo Merkura u Sloveniji su u javnosti prisutne mesecima, no sada je jasno da bi Mercator Merkur preuzeo u 100-postotnom delu - 43 trgovačka centra u četiri države (30 u Sloveniji i 13 u inpstranstvu) te 20 franšiznih trgovina (18 u Sloveniji i dve u inostranstvu).

Merkur je poslednje dve godine, otkako je nastupila svetska finansijska kriza, u problemima. Prodaje je pala, likvidnost takođe i sve je teže servisirati oko pola milijarde eura bankarskih kredita, kojima je opterećen Merfin, a Mercator i sam ima tehnički prodajni sektor. Promena vlasništva nad Merkurom neće, smatra Kordež, uticati na dalje poslovanje Merkura, koji će nastaviti sa strategijom razvoja usmerenom na zauzimanje vodećeg položaja u području trgovina tehnike u jugoistočnoj Europi.

Dosadašnji vlasnici Merkur grupe zadržali bi vlasništvo nad divizijama Mersteel i Big Bang.

Izvor: Večernji.hr