Vesti iz trgovine

Krigla pivaSkupština Srbije usvojila je Zakon o pivu, kojim se proizvodnja i promet piva u Srbiji prvi put pravno reguliše, a koji će pomoći i da domaća pivarska industrija bude konkurentnija na stranim tržištima.
Zakonom se uređuju uslovi proizvodnje, prerada, kontrola kvaliteta sirovina koje se koriste u proizvodnji piva, pakovanje, deklarisanje, skladištenje, transport, prodaja, kao i izvoz i uvoz piva.

Proizvodnjom piva, prema novom zakonu moći će da se bavi pravno lice ili preduzetnik koji je upisan u Registru proizvođača piva, koje će voditi Ministarstvo poljoprivrede.

Registar će sadržati podatke o prozvođaču, o godišnjoj proizvodnji, o utrošku sirovina i gotovim proizvodima.
Srbija je vodeća zemlja u regionu po proizvodnji piva i trenutno u Srbiji postoji 10 velikih proizvođača piva koji konastantno povećavaju proizvodnju od 500 miliona litara u 2002. do 650 miliona litara u 2008. Potrošnja piva u Srbiji iznosi 81,3 litara po glavi stanovnika godišnje, što je 20% potrošnje svih pića. Zakon o pivu se donosi, kako je obrazloženo, zbog toga što ta oblast do sada nije bila regulisana na sveobuhvatan i savremen način.

Izvor: Kvalitet