Intervju sa Nikolom Cvijanovićem - generalnim direktorom kompanije Univerexport

Nikola Cvijanovic - Univerexport

Generalni direktor kompanije Univerexport, Nikola Cvijanović, govori za Retail Magazin o ekspanziji maloprodajne mreže i inovacijama koje kompanija uvodi kako bi poboljšala iskustvo kupovine u Univerexport marketima.

Grupa Univerexport je nedavno napravila veliki korak u pravcu ekspanzije i širenja maloprodajne mreže otvaranjem prvih supermarketa u centralnoj Srbiji. Kakva su očekivanja njihovog rada i da li ste zadovoljni prvim rezultatima?

Kompanija Univerexport ulazi na tržište centralne Srbije u punoj meri sagledavši njegove potencijale i izazove. U same objekte, kada je reč o njihovom opremanju, ulažemo isto sredstava i resursa kao i u već prepoznatljivim objektima na teritoriji Vojvodine i Beograda. Za razliku od drugih trgovinsih lanaca nećemo se striktno držati asortimanskih šema koje smo imali do sada, već ćemo ponudu prilagođavati konkretnom tržištu na kome otvaramo maloprodajni objekat u datom trenutku. U skladu sa tim, sigurni smo da ćemo u svakom mestu centralne Srbije gde planiramo otvaranje objekta uspeti da ponudimo naše najpovoljnije cene u čitavom Univerexport sistemu.

Kada je reč o prvim rezultatima na ovom području, još uvek je rano pričati o njima, ali su prvi utisci nakon otvaranja prodavnice u Kruševcu izuzetno pozitivni.

Univerexport ulazUniverexport - otvaranje nove prodavnice

Imajući u vidu da ste dobro pozicionirani u Vojvodini i Beogradu, koji gradovi u ostaiim delovima zemlje će vam biti strateški glavni ciljevi za osvajanje kako bi došli do još većeg broja potrošača?

Strateški plan kompanije Univerexport za period od pet godina (2023 – 2027) podrazumeva cilj da se do kraja 2027. godine otvore maloprodajni objekti u svim naseljenim mestima koja imaju status grada na području istočne, zapadne, južne i centralne Srbije.

U pitanju je oko 30 green field investicija i ukupno preko 50 novih Univerexport objekata u celoj Srbiji. S obzirom na dobru pozicioniranost u Vojvodini i Beogradu, većina ovih investicija biće upravo u ostatku Srbije.

Poslednjih godina vidimo ulazak novih igrada na srpsko tržište, ali upravo u tom periodu kompanija Univerexport beleži snažan rast. Šta je to što vas posebno izdvaja od konkurencije i po čemu ste prepoznati kod potrošača kao mesto brze i efikasne kupovine?

Ono što Univerexport izdvaja u odnosu na konkurenciju jeste pre svega činjenica da nije samo reč o trgovinskom lancu, već i o proizvođaču. U okviru grupe imamo sopstvenu proizvodnju mesa i delikatese (pod brendom Bačka), zatim hleba, kao i organskih proizvoda brenda Organa. Tu je i vino Vučurević, kao i pršut istog brenda koji se suši prirodno, na vazduhu bez dima. Svi ovi brendovi i domaća proizvodnja čine Univerexport grupu jedinstvenom na tržištu.

Osim toga, specifični smo i po kvalitetu sopstvenih robnih marki Baš Baš, Naše najbolje i Daj Daj, kao i po širokom asortimanu ponude, dobrim cenama i nivou opremanja svakog objekta koji omogućavaju potrošačima najviši nivo zadovoljenja svakodnevnih potreba.

Univerexport delikatesUniverexport delikates

Sa pozicije izvršnog direktora najvećeg domaćeg maloprodajnog lanca u Srbiji, kakva su Vaša predviđanja za naredni period i koje novine i trendovi nas očekuju u prehrambenom maloprodajnom sektoru?

U narednom periodu zasigurno nas očekuju veliki izazovi, kako na nivou retail delatnosti, tako i globalno. Za razliku od prethodnog, u predstojećem periodu možemo očekivati viši nivo makroekonomske nestabilnosti pa će poslovanje i maloprodajnog sektora morati da se prilagodi novim uslovima koji u prethodnih 10 godina nisu bili toliko turbulentni kao što će biti sada.

Kada je reč novinama, kompanija Univerexport u svakom pogledu ide u korak sa trendovima u branši, pri čemu smo i pioniri u mnogim inovacijama na domaćem tržištu. I pored očekivanih izazova koje donosi predstojeći period, iz naše perspektive nema razloga da se ne nastavi sa takvim tendencijama.

Kompanija Univerexport je nedavno obradovala svoje potrošače uvođenjem elektronskih cena. Šta sve donosi jedno takvo inovativno rešenje i koliko će ono uticati na efikasnije poslovanje?

Uvođenje elektronskih cena donosi pre svega veći nivo zadovoljstva potrošača, ali i naših zaposlenih. Najvažnija prednost posmatrano iz našeg ugla je vreme naših zaposlenih, odnosno pružanje mogućnosti da se primarno bave uslugom I zadovoljstvom potrošača, i ne gube vreme na konstanto menjanje papirnih cena koje dugo traje.

Prelaz na elektronske cene takođe podrazumeva smanjenje materijalnih troškova i veću brigu o životnoj sredini – papir više nije potreban u ovom procesu, a troškovi štampe su eliminisani.
Zatim je tu i mogućnost da upotrebom tehnologije na mestu prodaje lako možemo označiti artikle koji su na nekom vidu promocije, predviđeni broj facing-a proizvoda, stanje zaliha, korišćenje napredne funkcije “lokatora” proizvoda I slično.

Na kraju, ali za potrošača na prvom mestu, prednost elektronske cena na samom mestu prodaje nesumnjivo je i trenutno precizna cena kako na polic tako i na kasi, sa svim potrebnim podacima koje zakon nalaže.

Radi se o dugoročnom projektu koji će obuhvatiti većinu prodajnih objekata Univerexporta. Primarni kandidati jesu objekti “velikog” formata jer su oni u najvećoj meri suočeni sa problemom velikog broja zamene cena zbog broja artikala u svom asortimanu, kao i količine promocija. U ovom trenutku, na nama je da upoznavanjem sa tehnologijom iskoristimo maksimalno sve njene potencijale, a sve u cilju podizanja nivoa usluge i zadovoljstva potrošača.

Elektronske ceneUniverexport elektronske cene

Krajem prošle godine grupa Univerexport je u Novom Sadu otvorila prvi Univer Organa maloprodajni objekat. Da li je u planu da se takav koncept pojavi u još nekim gradovima i koliko trenutno artikala iz grupe Organa mogu da se nađu na policama vaših maloprodajnih objekata širom Srbije?

Kada je reč o Univer Organi trebalo bi naglasiti da nije reč o novom „baneru“ Univerexporta, već o specijalizovanom prodajnom mestu gde smo želeli potrošačima da približimo Univerexport organsku i zanatsku proizvodnju, odnosno naše domaće artikle vrhunskog kvaliteta. U skladu sa tim, potencijalno o otvaranjima ovakve vrste objekata za sada razmišljamo samo u Novom Sadu i Beogradu.

U okviru grupe Univerexport posluje i E lakolije online prodavnica. Imajući u vidu da kompanija otvara nove fizičke prodavnice u delovima zemlje u kojima nije bila prisutna, da li već sada razmišljate da i u tim mestima ponudite uslugu koja pruža E- lakolije platforma?

Naša dosadašnja iskustva pokazuju da je online trgovina bolje zaživela u velikim gradova. S toga Elakolije servis za online narudžbinu i dostavu trenutno funkcioniše samo u Novom Sadu i Beogradu. Svakako planiramo da analiziramo sva nova tržišta na kojima će se Univerexport pojaviti i u skladu sa potrebama sagledaćemo da li za početak u velikim gradovima ima potencijala za implementiranje ovakvog vida usluge. Sve to naravno nakon razvijanja maloprodajne mreže koja je osnov i za elektronsku trgovinu.

Univerexport enterijer Univerexport radnja

Od početka tekuće godine kompanija je otvorila nove, ali i modemizovala postojeće objekte. Kakvi su planovi najvećeg domaćeg maloprodajnog lanca do kraja ove i narednih godina?

Ove godine kompanija Univerexport već je otvorila 6 novih maloprodajnih objekata, a do kraja godine planira se bar još toliko. Strateški plan podrazumeva minimum deset otvaranja na godišnjem nivou, od čega su veći deo green field investicije.