BILLA napušta Ukrajinu i dolazi u Severnu Makedoniju

Billa Ukrajina

Trgovinski lanac Billa koji posluje u okviru nemačke Rewe grupe planira da se povuče iz Ukrajine, ali i da započne poslovanje u Severnoj Makedoniji.

Rewe grupa započela je pripreme za prodaju svojih operacija u Ukrajini, litvanskoj kompaniji Novus koja posluje u okviru Consul Trade House UAB. Billa je poslednjih godina beležila loše poslovanje i trenutno posluje sa samo 35 supermarketa koji se nalaze u Kijevu i okolini, kao i u Žitomiru. Consul Trade House sa lancem Novus posluje na 46 lokacija u 14 gradova širom Ukrajine. U julu ove godine, Novus je obezbedio 100 miliona dolara kredita od nekoliko banaka, uključujući i Evropsku banku za obnovu i razvoj za otvaranje novih 30 prodavnica i velikog centralnog skladišta.

Nakon veoma uspešnog poslovanja u Bugarskoj, Billa planira da se proširi na Balkanu ulaskom na tržište Severne Makedonije. Billa je tokom ove godine započela pregovore sa investitorima koji mogu da joj obezbede lokacije širom zemlje.

Billa je međunarodni lanac supermarketa koji posluje u okviru nemačke Rewe International AG. Lanac trenutno posluje u Austriji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Bugarskoj, Ukrajini i Rusiji. Sedište kompanije nalazi se u Austriji.