PRAKTIKER - evropski brend danas samo u rukama licenciranih partnera u nekoliko zemalja

Praktiker Madjarska

Lanac za uređenje doma i bašte, Praktiker, otvorio je nove i modernizovane objekte u našem regionu. Ipak, radi se o kompanijama koje danas samo koriste ime nekadašnjeg nemačkog lanca.

Licencirani franšizni partneri koji posluju pod brendom Praktiker u Bugarskoj i Mađarskoj otvorili su nove i modenizovane centre za uređenje doma i bašte. Iz kompanija najavljuju da će i u narednom periodu nastaviti da investiraju uprkos globalnoj krizi izazvanoj virusom Covid-19.

Kompanija Wallis Asset Management Zrt. saopštila je da je otvorila modenizovani centar Praktiker u Budimpešti. U saopštenju se navodi da su sva odeljenja modenizovana po visokim standardima čime je nastavljen program obnove maloprodajne mreže započet pre dve godine. Praktiker je svoju prvu prodavnicu u Mađarskoj otvorio 1998. godine. Tokom 2016. godine Wallis Asset Management sa sedištem u Budimpešti preuzima celokupnu mrežu prodavnica i nastavlja poslovanje brenda pod licencom poznatog lanca za uređenje doma i bašte. Praktiker je trenutno drugi po veličini lanac na mađarskom tržištu koji posluje po principu Uradi Sam. Danas je brend prisutan na 20 lokacija širom zemlje, a iz kompanije su saopštili da beleže rast prodaje uprkos epidemiji covid-19.

Bugarska kompanija Videolux Holding nedavno je otvorila novi prodajni centar Praktiker u Pazardžiku koji broji više od 250.000 stanovnika. U modernom centru koji se prostire na 8400 kvadrata ukupne i 5800 kvadrata prodajne površine, kupcima je dostupno 50.000 artikala za uređenje doma i bašte. Ispred prodajnog objekta, kupcima je dostupan i besplatan parking koji je povezan sa hipermarketom Tehnopolis koji se takođe nalazi u vlasništvu kompanije Videolux Holding. Praktiker je u Bugarsku ušao 2004. godine, a deset godina kasnije prodavnice preuzima bugarska kompanija koja nastavlja rad putem franšize.

Jedan od najvećih DIY trgovaca danas samo u rukama licenciranih parnera u nekoliko zemalja:

Prva Praktiker prodavnica za uređenje doma otvorena je 1978. godine u Luksemburgu, godinu dana kasnije otvorene su prve prodavnice i u Nemačkoj, nakon čega započinju velike međunarodne operacije otvaranjem prodajnih centara u više evropskih država. 2002. godine METRO AG stiče 100% akcija u Praktikeru i posluje na više od 300 lokacija širom Evrope. METRO je 2005. prodao veći deo akcija čime je započeo svoje povlačenje iz vlasništva u Praktikeru. U 2009. Praktiker je otvorio prvu prodavnicu i u Albaniji, a godinu dana kasnije otvorena je i online prodavnica u Nemačkoj. Nakon propalih pregovora sa bankama, 2013. godine Praktiker Grupa započinje prodaju centara na većini evropskih tržišta u kojima posluje. U pojedinim zemljama brend je ostao da posluje pod licencom franšiznih partnera, dok je u Nemačkoj nakon zatvaranja prodavnica ostao da posluje samo kroz online prodavnicu.