Poljski trgovci preuzimaju srpsko maloprodajno tržište

PEPCO

Već nekoliko godina na srpskom maloprodajnom tržištu posluju dve velike trgovačke grupacije iz Poljske. Ulazak treće očekuje se za nekoliko meseci.

Poljski trgovci planiraju da povećaju svoje prisustvo na našem tržištu. Od 2016. odnosno 2017. godine u Srbiji posluju dve velike grupe iz Poljske, maloprodajni lanac CCC koji je već izgradio široku maloprodajnu mrežu u Srbiji, kao i LPP Grupa sa svojim brendovima Reserved, Cropp, House, Sinsay i Mohito. U narednom periodu ovim kompanijama će se pridružiti i Pepco, poznati diskonter koji nudi stvari za kuću, dečije igračke, odeću i obuću. Ulaskom lanca Pepco u Srbiju, poljski trgovci će tako postati jedni od najvećih igrača u prodaji obuće i odeće, kao i stvari za decu i dom na našem tržištu. Kako je nedavno zvanično najavljeno, Pepco će prve prodavnice otvoriti već u septembru, dok će do kraja godine biti prisutan u nekoliko gradova u Srbiji.

Njihovim glavnim konkurentima na većini evropskih tržišta, nemačkim kompanijama KIK i TEDi, srpsko tržište i dalje nije u fokusu interesovanja. KIK kao veliki evropski lanac zvanično još nije najavio ulazak u Srbiji, ali je povećao broj zemalja u kojima posluje u našem regionu otvaranjem prvih prodavnica u Bugarskoj. TEDi u našem regionu ostaje da posluje u Hrvatskoj i kao diskonter nudi igračke, kozmetiku, školski pribor, stvari za kuću...

Kada su prehrambeni lanci u pitanju, poljski trgovci nisu prisutni u Srbiji i regionu, osim Fonda Enterprise Investors sa sedištem u Poljskoj. Fond je za samo nešto više od godinu dana preuzeo nekoliko prehrambenih lanaca u Hrvatskoj, među kojima je i lanac Studenac. S druge strane, nemački prehrambeni diskonteri ipak povećavaju prisustvo na Balkanu, a najveće investicije svakako dolaze od nemačkog Schwarza koji posluje sa diskontima Lidl i Kaufland. Ipak, ulazak Lidl-a u Srbiju trajao je punih osam godina, dok je sestrinska kompanija Kaufland i pored planova za Srbiju zatvorila svoje predstavništvo 2015. godine.