Ekspanzija SPAR-a u Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji, Albaniji, Kipru... - kompanija (NE) odustaje od Srbije?

Spar

Članice SPAR International prave snažnu ekspanziju u nekoliko zemalja regiona. O dolasku na srpsko maloprodajno tržište, predstavnici kompanije ne žele da iznose više detalja.

SPAR International sa svojim članicama pravi snažnu ekspanziju u zemljama našeg regiona. Iz kompanije ASPIAG (SPAR Austria), vlasnika licence za srpsko tržište nisu želeli da iznose detalje o mogućnosti dolaska u Srbiju. Podsetimo, krajem prošle godine iz direkcije ASPIAG su za portal Retail Serbia izjavili da širenje na srpsko tržište za sada nije u planu.

SPAR Mađarska: SPAR je svoju prvu prodavnicu u Mađarskoj otvorio 1992. godine. Ukupne investicije do sada su prešle milijardu evra, a iz sedišta kompanije su više puta potvrdili da će aktivno raditi na jačanju brenda, kako kroz širenje svoje maloprodajne mreže, tako i kroz saradnju sa partnerima koji pod SPAR licencom uspešno posluje više od 100 prodavaca. SPAR je nedavno u Mađarskoj otvorio novi supermarket u Budimpešti koji se nalazi u tržnom centru Duna Plaza. Kompanija je nastavila i sa modernizacijom prodajne mreže otvaranjem renoviranog supermarketa u Tatabanji. U novim i renoviranim supermarketima SPAR je uveo led osvetljenje i sisteme za hlađenje sa malom potrošnjom energije.

SPAR Hrvatska: SPAR nastavlja da investira na tržištu Hrvatske otvaranjem 113. po redu prodavnice u Križevcima. Na više od 1.230 kvadrata, potrošačima je dostupan širok asortiman proizvoda. Helmut Fenzl, CEO SPAR Hrvatska je izjavio da će kompanija ASPIAG Nastaviti širenje mreže i jačanje brenda čineći ga dostupnim što većem broju kupaca. SPAR je doneo novu investiciju i u Rijeku u kojoj je otvorio svoju šestu prodavnicu koja zauzima blizu 1.500 kvadrata prodajnog prostora. U novootvorenom objektu SPAR je zaposlio 35 radnika.

SPAR Austrija: SPAR Austrija najavljuje novi talas ekspanzije sa širenjem SPAR Express prodavnica. Kompanija trenutno posluje sa 50 Express marketa, a u planu je da se u narednom periodu otvori najmanje 15 novih Express objekata. U prvoj polovini 2019. SPAR je sa malim formatom svojih prodavnica povećao promet za 10%. SPAR je u Austriji nastao 1954. ali je današnja grupacija ASPIAG svoje poslovanje pokrenula dvadeset godina kasnije. SPAR Austrija poseduje SPAR prodavnice u Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji i severnoj Italiji.

SPAR Kipar: SPAR je otvorio dva nova supermarketa na Kipru u Nikoziji i Limasolu i najavio nova otvaranja. Do sada je kompanija bila prisutna samo sa jednim supermarketom koji je otvoren u 2018. godini. U narednih pet godina planira se otvaranje 20 supermarketa širom zemlje. Nosilac SPAR licence na Kipru je Cyprus Trading Corporation PLC.    

SPAR Albanija: Albanska BALFIN grupa, otvorila je nedavno svoju 10. po redu SPAR prodavnicu u Albaniji u 2019. godini i dostigla broj od 50 supermarketa. SPAR International je u saradnji sa Balfin grupom pokrenuo svoje poslovanje krajem 2016. godine. Grupa trenutno posluje sa SPAR prodavnicama i SPAR hipermarketima.

SPAR Kosovo*: SPAR je nedavno u saradnji sa lokalnim partnerima ušao i na tržište Kosova. Prilikom otvaranja prvih objekata predstavnici SPAR Kosovo su izjavili da je u planu otvaranje sedam novih supermarketa u 2020. godini, kao i da se sa 35. prodavnica pokrije celokupno tržište. U ponudi se nalazi širok asortiman artikala, uključujući i robne marke SPAR-a.

SPAR trenutno posluje u svetu sa 13.115 prodavnica u 47 zemalja. Kompanija trenutno zapošljava više od 350.000 radnika. SPAR je osnovan pre više od 85 godina i danas je jedan od najvećih maloprodajnih lanaca.