Vesti iz trgovine

SPARIz sedišta ASPIAG - Austria Spar International AG stigao je odgovor o dolasku poznatog brenda u Srbiju i da li kompanija ponovo analizira naše tržište.

Deset godina nakon odustajanja Spara da investira na našem tržištu otvaranjem hipermarketa u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, a nakon toga i u ostalim delovima zemlje, uputili smo upit kompaniji ASPIAG (Austria Spar International AG) da li ponovo razmatra takvu mogućnost i kako gleda na dolazak novih maloprodajnih lanaca u Srbiju i ekspanziju ritejl parkova i šoping molova. Mario Abenthung, ispred kompanije Spar Austria International je istakao da to trenutno za njih nije aktuelna tema i da kompanija ne proverava mogućnosti za ulazak na srpsko tržište maloprodaje. Odgovorom je stavljena tačka o dolasku Spar-a u Srbiju i na pojedine izjave analitičara i medija koji su otvarali mogućnost da će jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu slediti potez nemačkog Lidla i otpočeti poslovanje na srpskom tržištu. Do sada su zainteresovanost za dolazak u Srbiju pored Spara pokazivali i turski Ramstore - Migros Grupa koja posluje u Makedoniji, italijanski Eurospin koji pored Italije posluje i u Sloveniji ali i priprema ulazak u Hrvatsku, kao i grčki Marinopoulos koji je planirao otvaranje najmanje dva hipermarketa pod licencom Carrefoura. Kompanija Marinopoulos više ne posluje samostalno i od pre dve godine je manjinski deo Grupe Sklavenitis koja jeste najavila širenje van Grčke, ali ne i više detalja povodom toga.

Spar danas poseduje 12.777 prodavnica i najavljuje dalje širenje maloprodajne mreže u saradnji sa svojim članicama ili lokalnim partnerima koji su preuzeli njegovu licencu.

Spar prodavnice u regionu:

Spar Mađarska (ASPIAG): Spar je jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Mađarskoj. Ukupne investicije iznose oko milijardu evra. Poslovanje se odvija kroz sve formate maloprodajnih objekata, Spar Express, Spar i Interspar. U planu je dalje širenje maloprodajne mreže.

Spar Grčka (Spar Hellas): Spar se posle pauze od dve godine ponovo vratio u Grčku osnivanjem nove kompanije Spar Hellas u kojoj najveći udeo poseduje kompanija Asteras sa prometom od preko 500 miliona evra. U Spar Hellas-u udeo poseduju i nekoliko investicionih fondova i kompanija. U planu je otvaranje 350 supermarketa i promet od preko milijardu evra na godišnjem nivou.

Spar Albanija (Balfin Grupa): Balfin Grupa iz Tirane postala je nosilac Spar licence za tržište Albanije. Narednih godina planirano je otvaranje više desetina supermarketa i hipermarketa sa asortimanom Spar-ovih brendova iz Italije kako bi konkurisali italijanskim trgovcima Conad i Crai. Investicioni plan predviđa ulaganja od 50 miliona evra.

Spar Hrvatska: (ASPIAG): Spar u Hrvatskoj nakon preuzimanja Bille poseduje više od 100 maloprodajnih objekata. Od početka godine kompanija je najviše investirala u Rijeci i Zagrebu.

Spar Slovenija: (ASPIAG): Spar je u Sloveniji nedavno u saradnji sa franšiznim partnerom otvorio novu trgovinu koja zauzima oko 1000 kvadrata prodajnog prostora. Kompanija na slovenačkom tržištu zapošljava više od 4.000 radnika i najavljuje nove investicije.