Vesti iz trgovine

Idea DorcolNakon što je nedavno otvorila renoviranu Rodu na Novom Beogradu, kompanija Mercator S je saopštila da se od sada nalazi na još jednoj lokaciji. 

Mercator je u Srbiji otvorio novi Idea supermarket u Beogradu koji se nalazi na uglu ulica Kralja Petra i Cara Dušana, nekadašnji Aman Višnjica market. Kompanija u dostavljenom saopštenju nije navela više informacija o samom objektu, osim da su posetioci uživali u bogatom muzičkom programu, degustacijama i poklonima. Kako je navedeno, u ponudi nove Dorćolske prodavnice nalazi se veliki izbor ekskluzivnih proizvoda koji na sebi nose simbole Dorćola. Nova Idea na Doćolu biće otvorena od 00 do 24h, svih sedam dana u nedelji. Lični pečat novog maloprodajnog objekta dao je napoznatiji srpski dizajner Slavimir Stojanović Futro. 

U susednoj Hrvatskoj trgovački lanac Konzum u vlasništvu Agrokora beleži pad udela u prodaji sa 40% na oko 20%. Kompanija razmišlja o novoj prodaji trgovačkih objekata kako bi se finansijska situacija stabilizovala, a nedavno je saopšteno da će biti zatvoreno ukupno 105. supermarketa koji su poslovali neprofitno Utim objektima zaposleno je 870. radnika, ali će većina biti raspoređena na druga prodajna mesta. Drugi po veličini maloprodajni lanac u Hrvatskoj je nemački Lidl, dok zajedno sa svojom sestrinskom kompanijom Kaufland izbija na prvo mesto najveće trgovačke Grupe u toj zemlji. 

Konzum je lidersku poziciju najvećeg trgovca izgubio i u Bosni i Hercegovini. Najveći lanac u BIH sada je Bingo iz Tuzle koji poseduje više od 200 maloprodaja, uključujući i šoping centre i hipermarkete. Konzum je nedavno u Zenici zatvorio hipermarket, na kome je kasnije otvoren trgovački objekat Bingo koji je preuzeo i nekadašnje radnike koji su bili zaposleni u Konzumu.