Vesti iz trgovine

Alkoholni proizvodiOd kraja jula Makedonci se prilagođavaju promenama u načinu na koji se alkohol može prodavati u toj zemlji. Prema amandmanima na zakon o trgovini, samo prodavnice s dozvolom mogu prodavati alkoholne proizvode.
Dozvole koje koštaju 330 evra izdaje Ministarstvo ekonomije. Alkohol se više ne može prodavati na tržnicama, novinskim kioscima ili na benzinskim stanicama.

Čak i u trgovinama koje imaju dozvolu niko ne može kupiti alkohol između 19 sati uveče i 6 ujutro. Osobe koje žele piti u tim satima moraće odlaziti u barove ili restorane. Oni su ostali izuzeti iz novih ograničenja, kojima je takođe obuhvaćena prodaja duvana.

Reakcije u sektoru prodaje alkoholnih pića su različite. Vlasnici manjih prodavnica žale se kako je cena dozvola previsoka, dok veće prodavnice, kao što je lanac SP Market, podupiru promene. "Poštovat ćemo i pridržavati se zakona, jer je to u interesu dece", izjavio je predstavnik kompanije.

Iako se većina potrošača slaže kako su pravila potrebna, neki su nezadovoljni jer ne mogu kupiti piće nakon 19 sati uveče.

Vlada je i ranije preduzimala korake za sučeljavanje s konzumiranjem alkohola kod maloletnika, što je postao ozbiljan problem u Makedoniji. Pre nekoliko godina povećana je novčana kazna za prodaju alkohola ili cigareta maloletnim osobama. Iako su se barovi i restorani pridržavali ograničenja prodaje maloletnicima, prodavnice često nisu to činile. U međuvremenu, u izveštaju makedonskog ombudsmana naglašena je potreba efikasnog sprečavanja kupovine od strane maloletnih osoba.

Neki stručnjaci su, međutim, skeptični i smatraju kako nova pravila neće imati željeni učinak. "Oni koji nameravaju piti naći će način za kupovinu alkohola", kaže sociolog Ilija Acevski. "Ako država želi staviti tačku na to onda treba preduzeti druge korake, kao što je bolje informisanje javnosti o lošem uticaju konzumiranja alkohola, posebno u školama -- jer škole sudeluju u obrazovanju i odgoju mladih".

Izvor: Setimes