Sve spremno za 23. Kopaonik biznis forum

Kopaonik biznis forum najava

Kopaonik biznis forum, koji će se održati od 8. do 10. marta u Kongresnom centru hotela Grand na Kopaoniku, okupiće rekordan broj učesnika – 820 predstavnika Vlade, domaćih i stranih privrednika, diplomata, ekonomskih analitičara, teoretičara, međunarodnih eksperata i predstavnika medija.

Tema ovogodišnjeg foruma je „Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu“, a tokom tri dana biće organizovano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija.

Učesnici na „srpskom Davosu“ i najvažnijem događaju ove vrste u godini pokušaće da izgrade platformu za argumentovanu, konstruktivnu raspravu kroz sagledavanje i analizu ključnih reformskih izazova iz različitih uglova.

„Više od 20 godina Kopaonik biznis forum okuplja veliki broj učesnika, a ponosni smo što je ove godine oboren rekord i što ćemo na jednom mestu tokom tri dana imati njih 750. Biće to prilika da ekonomski stručnjaci i privrednici vrednuju efekte reformi, razmene mišljenja kako bismo došli do izvodljivih i efikasnih politika. Radićemo aktivnije na uvezivanju sa regionom i podizanju konkurentnosti Balkana u želji da zajedno kao tržište budemo atraktivniji investitorima, a samim tim i napravimo bolje uslove za život“, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Programski odbor Foruma predvideo je raspravu u okviru tri oblasti:

8. mart – Ekonomske posledice nove realnosti: problem, uzroci i rešenja
9. mart – Ažuriranje reformske agende: reforma države i restruktuiranje javnog sektora
10.mart – Naredni koraci u sprovođenju reformi

„Kao i uvek, Kopaonik biznis forum će i ove godine biti mesto razgovora relevantnih ljudi iz sveta politike, privrede i ekonomske nauke, kako bi se promenila Srbija na putu dostizanja vrednosti i perfomansi Evropske unije“, kaže Dragan Đuričin, selektor Foruma.

Zaključci sa 23. Kopaonik biznis foruma biće sumirani u dokumentu „Kopaonik koncezus“. Kopaonik biznis forum tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Srbije. Ovogodišnji partner Foruma je kompanija MasterCard.

„U ime kompanije MasterCard, želela bih da zahvalim organizatoru na tome što su prepoznali jedinstveni set ekspertize, tržišnih uvida i mogućnosti koje naša kompanija poseduje i može da podeli sa svim učesnicima ovog eminentnog događaja i nadam se da ćemo nakon Foruma pretočiti zaključke diskusija u praktične aktivnosti i da ćemo imati jasniji pravac daljeg razvoja tržišta“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka prodaje za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji MasterCard.

O UČESNICIMA
Posebni gosti 23. Kopaonik biznis foruma biće: predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Dušan Vujović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ministar privrede Željko Sertić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, ministar energetike Aleksandar Antić. Među učesnicima biće i Branimir Gvozdenović, ministar turizma i održivog razvoja Vlade Crne Gore, predsednici Privrednih komora Srbije, Hrvatske, Makedonije, BiH, Crne Gore, kao i Ljubo Jurčić, predsednik HDE, Dragan Mikerević, predsednik Udruženja računovođa i revizora, Goran Svilanović, generalni sekretar za regionalnu saradnju.

Učešće su potvrdili i ambasadori SAD-a, Nemačke, Austrije, Italije, najznačajniji privrednici iz sektora bankarstva, osiguravajućih kuća, informaciono komunikacionih tehnologija, trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede i farmacije, predstavnici javnih preduzeća, NALED-a, lokalnih samouprava. Takođe, na forumu će učestvovati i najznačajnji ekonomski teoretičari, predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija – EBRD, EIB, IFC, WB, IMF, predsednik Fiskalnog saveta, gradonačelnici Beograda i Sremske Mitrovice.

Gost i učesnik biće i predsednik SANU Vladimir Kostić, a specijalni gost biće Džordž Sajmon, predsednik divizije za Centralnu i Istočnu Evrope u kompaniji MasterCard.

Poseban panel biće posvećen predstavljanju investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Forum će prvi put biti brendiran, a vizuelni identitet osmislio je dizajner Slavimir Stojanović.