Vesti iz trgovine

ASDA wal/mart supercentarDanas je avionom Jat-a u izoz krenula prva pošiljka viskožbunaste kultivisane borovnice sa plantaža iz Arilja u London, a kupac je jedan od najvećih lanaca supermarketa u Britaniji.

Borovnica je namenjena je trgovinskom lancu ASDA iz sastava internacionalne kompanije "Wall-Mart".

Ova voćna vrsta u Srbiji je rezultat velikog truda i entuzijazma nekoliko pojedinaca, ističe Ministarstvo poljoprvrede u saopštenju.
Njihov višegodišnji rad na promociji ovog vrlo kvalitetnog voća prepoznali su, pre svega, bivši ambasador Norveške u Srbiji, Hans Ola Urstad, i bivši direktor USAid projekta u Srbiji, Džesi Benč.
Uz njihovu finansijsku pomoć su u maju 2006. godine prve kvalitetne i sertifikovane sadnice uvezene iz najboljeg rasadnika u Evropi, od firme "Dierking" iz Giltena u Nemačkoj, i podeljene najboljim voćarima i zasađene pre svega na imanjima u Arilju, ali i šire u zapadnoj Srbiji.

 

Borovnica


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je prepoznalo potencijal ove voćne vrste subvencijama je podržalo njeno širenje po Srbiji i doprinelo da se sada gaji na oko 40 hektara, ističe se u saopštenju.

Izvor: Nadlanu