Vesti iz trgovine
Galeb FP 550Ministarstvo finansija Republike Srpske (RS) upozorilo je da obveznici ne treba da nabavljaju fiskalne kase pre nego što budu zvanično objavljeni podaci o ovlašćenim i licenciranim proizvođačima o tipovima fiskalnih kasa i o dinamici uvođenja, navodi Ministarstvo finansija RS.
Komisija, koju je formirala Vlada RS, rukovoditi ovim procesom i javno će objaviti sve proizvode i proizvođače koji su stekli dozvolu, odnosno ovlašćenje za upotrebu na teritoriji RS, navodi se u saopštenju.

U saopštenju stoji da je Poreska uprava RS sačinila Plan fiskalizacije o čemu će uskoro putem medija i službenih glasila obavestiti javnost i poreske obveznike. “Šest pravnih lica iz RS ispunilo je uslove da budu registrovani proizvođači, odnosno uvoznici fiskalnih kasa”, navodi se u saopštenju i ističe da je prvi javni poziv zatvoren 14. januara. Ministarstvo navodi da Komisija, koju je formirala Vlada RS, trenutno priprema postupak za ispitivanje ispunjavanja strogih tehničkih zahteva, nakon čega proizvođač stiče ovlašćenje za distribuciju određenog tipa fiskalnog sistema koji je zadovoljio zakonske kriterijume.

Ministarstvo finansija RS posebno ističe da nijedan poreski obveznik ne može biti kažnjen zbog neposedovanja fiskalne kase sve dok ne bude završen postupak uvođenja za granu delatnosti kojoj pripada po dinamici koju će uskoro objaviti Poreska uprava RS.

Ministarstvo finansija RS upozorava da određena pravna lica i preduzetnici vrše neovlašten promet fiskalnih kasa i ostalih fiskalnim proizvoda za što sleduje zakonska kazna od od 2.500 do 15.000 KM.

Zakonom o fiskalnim kasama, koji je usvojen u julu prošle godine, u Republiku Srpsku uvodi obaveznu upotrebu fiskalnih kasa za registrovanje prometa.

Izvor