Vesti iz trgovine

Lukoil pumpa

Ruska naftna kompanija Lukoil do kraja sedmice preuzeće šest benzinskih pumpi u Crnoj Gori koje su bile u vlasništvu podgoričke kompanije Rokšped. Ugovor sa Rokšpedom vrijedan 26,5 miliona eura, ovih dana je potpisala kompanija Lukoil Montenegro, koja je u Podgorici osnovana još u oktobru 2006. Godišnji obrt ruskog Lukoila je oko 60 milijardi dolara, a prisutni su i u mnogim zemljama - SAD, Srbiji, Turskoj, Makedoniji, Kipru, Bugarskoj, Finskoj, skoro svim državama bivšeg Sovjetskog Saveza...

Nakon nove transakcije, stvoriće se uslovi da poslednjih godina prepoznatljiv brend Rokšped petrol bude dalje afirmisan pod okriljem ruske kompanije koja, između ostalog, poseduje sedam modernih rafinerija, mrežu od 5.793 benzinske stanice po svetu i zapošljava 160.000 radnika.
Benzinske pumpe Rokšpeda nalaze se na veoma prometnim lokacijama u Podgorici, na primorju i severu. Njihovom kupovinom Rusi ulaze na velika vrata na crnogorsko tržište naftnih derivata.
Sporazumom o saradnji zaključenim 2005. sa kompanijom Lukoil Beopetrol Beograd, Rokšped je praktično u Crnu Goru doveo kompaniju koja je druga u svetu po veličini naftnih rezervi. Sprovođenje tog sporazuma rezultiralo je potpisivanjem ugovora o kupoprodaji benzinskih pumpi.
Rokšped, jednu od najvećih crnogorskih kompanija, osnovao je Roko Stanaj 1992. godine, a na njenom čelu godinama se nalazi njegov sin Nuo.
Kompanija se od osnivanja bavi distribucijom i prometom goriva i TNG-a za tržište Crne Gore i zemalja u okruženju. Rokšped je od 2000. godine počeo izgradnju sopstvenog lanca benzinskih pumpi koje u svom sastavu, osim točenja svih vrsta goriva i TNG-a, obuhvataju i pružanje usluga u maloprodaji robe široke potrošnje, ugostiteljske usluge i automatizovane praonice za putnička vozila. Za saradnju sa Rokšpedom, prema informacijama Vijesti, interesovanje su iskazivale i druge velike naftne kompanije, poput austrijskog OMV-a, mađarske MOL grupe, slovenačkog Petrola... Rokšped se bavi i drugim privrednim djelatnostima u Crnoj Gori, prije svega, uvozom i prodajom automobila i duvanskih proizvoda. Glavni su distributeri Audija i Folksvagena za Crnu Gori, kao i mnogih poznatih brendova cigareta. Vlasnici su, između ostalog, i hotela Galeb u Ulcinju, koji ruše, i na njegovom mjestu planiraju da izgrade novi, ekskluzivni.

Uskoro nova pumpa kod Ulcinja

Lukoil u aprilu otvara i novu benzinsku pumpu kod Ulcinja, prvu koju sami grade u Crnoj Gori.
Objekat koji se uveliko gradi je prepoznatljiv po dizajnu Lukoila, a nalazi se na raskrsnici puteva koji vode prema graničnom prelazu sa Albanijom u Sukobinu i Ostrosu, odnosno Krajini.
U okviru ove pumpe, koja je udaljena oko dva kilometra od Rokšpedove pumpe u Vladimiru, poslovaće moderan kafe bar i minimarket.
Vladimir, malo mjesto udaljeno oko 20 kilometara od Ulcinja, tako postaje sve zanimljivije tržište i za najmoćnije naftne kompanije, ali ne slučajno. Vladimir je udaljen svega desetak kilometara od Sukobina, sve frekvetnijeg graničnog prelaza sa susjednom Albanijom. Saobraćajne gužve su najveće tokom ljeta kada gosti iz Albanije, preko Vladimira, dolaze na odmor u Ulcinj i ostale primorskim gradovima. Uskoro će biti izgrađen i autoput od Kosova do Drača pa će turisti sa Kosova, inače tradicionalni ulcinjski gosti, mnogo brže, naravno preko Sukobina i Vladimira, stizati do crnogorskih plaža.

 

Izvor: Vijesti