Vesti iz trgovine

Kolica za kupovinuUbedljivo najveći pazar na jučerašnjoj aukcijskoj prodaji duštvenih preduzeća platio je beogradski advokat Predrag Janjić, koji je za sumu od 132 miliona dinara (1,57 miliona evra) kupio valjevski trgovinski lanac „Diva trejd“ sa 48 prodavnica, ukupne površine 21.000 kvadrata. Kada se sve preračuna, cena „Divinog“ prostora po kvadratu koštaće Janjića oko 75 evra.

To što ga je na aukciji zastupao „Delta broker“ nema, izričit je Janjić, nikakve veze sa „Deltom“. Janjić oštro negira pojedine tvrdnje da je kupovinu obavio za račun ove kompanije, jer nisu mogli direktno da se takmiče zbog zakona o monopolu na tržištu. - Apsolutno su netačne spekulacije da sam ja ovu kupovinu obavio za „Deltu“. Ja sam advokat i ne vidim šta je čudno u tome da kupim prehrambeni trgovinski lanac. Ko su moji klijenti kao advokata, to sa ovom kupovinom nema veze - kazao je Predrag Janjić u izjavi za „Blic“.
Za kupovinu „Dive“, uz Janjića su se nadmetala još dva kandidata, konzorcijumi valjevskih privrednika - kombinovano, iz trgovine i iz građevinarstva. Indikativno je bilo da su pri licitiranju bili više nego uzdržani. Odustali su čim je cena sa početnih 112,12 miliona stigla na 132 miliona dinara.
Direktor „Dive“ Saša Jović priznaje da je očekivao da će prodajna cena biti znatno veća, ali veća briga od cene je, navodi on, da kupac održi i radnike i njihove plate.
- Bilo bi baš dobro da nas je kupila „Delta“, jer, koliko znamo, kod njih su bolje i plate i odnos prema radnicima. A dolazak tako velikog prehrambenog lanca u Valjevo značio bi puno i za celi valjevski okrug - ispričao je „Blicu“ direktor „Dive“ Saša Jović.
Agencija za privatizaciju je uz „Divu“ juče prodala još tri preduzeća. Veterinarska stanica iz Pirota, čija je početna cena bila 8,2 miliona, prodata je za 41 milion dinara. Za preduzeće „Vodovod“ iz Niša nadmetalo se šest zainteresovanih kupaca, a prodato je za 23 miliona dinara, što je skoro šest puta više od početne cene. Beogradski „Kosovoprojekt - Biro za specijalne konstrukcije“ prodat je za 5,2 miliona dinara, a početna cena bila je 2,9 miliona dinara. I sva tri su prodata kao i „Diva“, sa plaćanjem na šestogodišnje rate.

 

Izvor