Vesti iz trgovine

Vlada Republike Srpske odobrila je juče prodaju 58,52 odsto državnog kapitala Robne kuće „Boska“ u Banjaluci za tri miliona evra srpskom konzorcijumu „Delta“. Šef Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS Vera Sajić izjavila je da je odluka donesena nakon što je Savet za privatizaciju prethodno prihvatio ponuđeni model neposrednog odabira kupca, zbog čega će ovu privatizaciju morati da odbori i parlament Srpske.

Konzorcijum „Delta“ se obavezao da će preuzeti 254 radnika i da će izmiriti sve obaveze prema zaposlenima koje iznose 1,5 miliona KM. U ponudi se navodi da će u „Bosku“ investirati tri miliona evra, kao i da će izmiriti sve obaveze preduzeća - rekla je Sajićeva.
Međutim, ona nije znala da kaže i da li je rešen problem imovinsko-pravnih odnosa koji su protekle dve godine kočili privatizaciju, jer je bivše rukovodstvo „Boske“ prodalo 15 poslovnih prostora u prizemlju objekta koje ima nekoliko etaža, ukupne površine oko 16.000 kvadratnih metara.
Radnici „Boske“ juče nisu krili oduševljenje ovom odlukom, naročito zato što je kupac prihvatio da izmiri sva dugovanja prema njima. Međutim, niko od njih nije želeo da da izjavu, jer su za to ovlastili predsednicu Sindikata radnika „Boske“ Branku Gostić koja je bila nedostupna.
Sajićeva je navela da obaveze „Boske“ prema Poreskoj upravi RS iznose pet miliona KM, Zavodu za izgradnju grada Banjaluka na ime neplaćenih renti duguju milion maraka, „Elektrokrajini“ Banjaluka 780.000 KM, banjalučkom „Vodovodu“ 140.000 KM, a dobavljačima 1,3 miliona KM.
Kratkoročne obaveze RK „Boska“ zaključno sa 31. decembrom 2007. iznose 9,5 miliona KM. Potpredsednica „Delta holdinga“ Milka Forcan prošle godine je izjavila da bi u slučaju kupovine „Boske“ srušili postojeći objekat i na tom mestu sagradili novo moderno zdanje.
Najveća robna kuća u Banjaluci i jedan od simbola grada na Vrbasu dva puta je nuđena na prodaju - 2004. i 2005. godine, ali bez uspeha. Jedna od kompanija koje su bile zainteresovane za kupovinu „Boske“ bio je švajcarski ogranak „Ceptera“.

 

Izvor