Vesti iz trgovine

dow_chemical-smallVelika poznata američka kompanija Dow Chemical se odlučuje na veoma veliki korak u svom poslovanju. Naime, ova kompanija je zbog želje za smanjenjem troškova najavila zatvaranje 20 fabrika širom sveta, što nosi i otpuštanje 2.400 radnika.

U planu je da se zatvore fabrike u sledećim gradovima: Tessenderlou (Belgija), Delfzijlu (Holandija), Ribaforadi (Španija), Birch Valeu ( Britanija), Kina Uri (Japan), Midlandi i Solunu (Amerika).

Kompanija očekuje da na ovaj način može uštedeti 500 miliona dolara godišnje do 2014. godine, a dodatnih 50 miliona dolara planira da uštedi  smanjivanjem kapitalnih investicija na programe koje više ne smatra prioritetnim.

Izvršni direktor ove kompanije je rekao da su svesni koliko su ove mere teške ali i smatra da su neophodne kako bi se štedljivo poslovalo, naročito u Evropi.

Zatim je dodao da će kompanija nastaviti finansiranje projekata na tržištima na kojima mogu izgraditi čvrstu poziciju i ostvariti solidne marže.

Posebno je naglasio i da su i dalje tu prisutni i ogranci ove velike kompanije, Dow AgroSciences i Dow Electronics Materials, kao i da postoji zajedničko ulaganje u Sadaru u Saudijskoj Arabiji i Američkoj obali Meksičkog zaliva.