Vesti iz trgovine

wienerbergerVinerberger AG, najveći svetski proizođač cigli i blokova i drugi proizvođač glinenih crepova u Evropi, kupio je fabriku Bačka Nova u Malom Iđošu koja se bavi proizvodnjom opeke.
- U osavremenjavanje proizvodnje uložićemo 12 miliona evra jer Vinerberger na svako novo tržište dolazi sa namerom da zauzme lidersku poziciju.

Fabrika u Malom Iđošu najpre će proizvoditi šuplje opeke, po čemu je ova kompanija prepoznatljiva u Evropi. Planirano je da kasnije započne i proizvodnja poroterma, prozirnog bloka sa specijalnim termoizolacionim svojstvima - izjavio je juče na konferenciji za novinare Helmut Haslauer, regionalni direktor i predsednik Upravnog odbora Vinerberger Srbija.
Velimir Gojnić, član Upravnog odbora Vinerberger Srbija naglasio je da ta kompanija ne prodaje samo cigle, već kvadratni metar zida određenog kvaliteta. Planirano je da se kapacitet proizvodnje u Malom Iđošu uveća četiri puta, ali će brzina razvoja zavisiti i od pronalaženja odgovarajuće stručne radne snage, rekao je Gojnić i dodao da će zahvaljujući proizvodnji opeke u Srbiji troškovi transporta biti za 40 odsto niži.

Opeka

Kompanija „Vinerberger“ je najveći proizvođač cigle i blokova u svetu, sa tradicijom nepuna dva veka. Osnovana je 1819. godine, a prekretnicu u razvoju predstavlja 1980. godina kada je reorganizovano poslovanje. Kompanija koja je tada poslovala na lokalnom nivou sa 11 fabrika - ciglana, danas je obezbedila poslovanje u 26 država Evrope i Severne Amerike gde poseduje 268 pogona. Zahvaljujući širokom asortimanu proizvoda ova kompanija je danas postala najveći proizvođač građevinskog materijala u Evropi.