Vesti iz trgovine

vegetablesSledeće godine u Beogradu, na površini od 18,5 hektara, na mestu današnje Kvantaške pijace, počinje gradnja najvećeg centra u regionu za razmenu, uvoz i izvoz voća, povrća, cveća, mesa i ribe. 

Grad Beograd i JKP „Gradske pijace” raspisali su javni poziv investitorima zainteresovanim da učestvuju u vlasništvu i upravljanju ovom veletržnicom. Njena gradnja je predviđena Zakonom o trgovini. Rok za prijave je do 14. oktobra, a potencijalni graditelji najveće berze hrane u Srbiji mogu biti domaća i strana privredna društva koja proizvode i trguju voćem, povrćem, mesom, ribom i cvećem, zemljoradničke zadruge i udruženja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, kao i lokalne samouprave.

Prema pisanju dnevnog lista "Politika", u izgradnji preduzeća „Veletržnica Beograd d.o.o.” učestvovaće i grad, a izborom ulagača koji se javi na raspisani konkurs biće ostvareno javno-privatno partnerstvo.

Ova tržnica će biti izgrađena u novobeogradskom Bloku 53, na parceli od 18,5 hektara. Imaće hale za voće i povrće, meso, ribu i cveće, a biće izgrađene u skladu sa standardima o bezbednosti hrane i klimatizovane prema vrsti robe koja se u njima nalazi. Prodajni i skladišni prostor imaće centralnu klimatizaciju. Veletržnica će se graditi po fazama, pa će posle objekata za prodaju i čuvanje hrane biti napravljeni i pogoni za pakovanje robe. 

„Gradske pijace” napraviće i takozvane interne polise kvaliteta na veletržnici, koje će omogućiti kontrole ispravnosti poslovanja i robe, kakvih do sada nije bilo. Polisama će biti definisano u koju klasu voće i povrće spada, prema čemu će se formirati i njegova cena. Firme koje budu registrovane na veletržnici moći će da snabdevaju javne organe i ustanove.