Vesti iz trgovine

AgrokorMudiz (Moody's), agencija za dodelu kreditnog rejtinga, promenila je poslovne izglede najveće hrvatske kompanije, Agrokora, pa je ocena "pozitivno" izmenjena na "stabilno". Kreditni rejting je ostao nepromenjen, i dalje je B2.

Prema izveštaju Tanije Savkin, analitičarke koja je za Mudiz radila procenu Agrokora, promena je rezultat činjenice da se kompanijin manevarski prostor u aranžmanu s bankama nije popravio, kao što je to Mudiz očekivao kada je u decembru 2010. godine postavio ocenu "pozitivno". Ona napominje kako ocena "stabilno" znači da očekuju da će "Agrokorovo" finansijsko stanje ostati zdravo uprkos otežanim privrednim uslovima.

"Obaveze se smatraju špekulativnim i predmet su visokog kreditnog rizika", navedeno je u klasifikaciji tog kreditnog rejtinga. Na skali prema sigurnosti, ta se ocena nalazi na šestom od devet mesta. U objašnjenju podrške kreditnom rejtingu Agrokora, agencija navodi kako koncern sa sedištem u Zagrebu ima lidersku poziciju u maloprodaji u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, a isto tako i snažan portfelj brendova povezanih vertikalno integrisanim poslovnim modelom. U prvih šest meseci Agrokor je zabeležio 8,3% rast prodaje.
Unutar Agrokorovog koncerna, kojem su primarne delatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića kao i maloprodaja, između ostalih posluju i najveći hrvatski proizvođač mineralne vode - Jamnica, sladoleda - Ledo, ulja, margarina i majoneza - Zvijezda, najveća hrvatska mesna industrija - PIK Vrbovec, zatim Belje - najveći poljoprivredno-industrijski kapacitet u Hrvatskoj, kao i vodeći maloprodajni lanac Konzum. Ova kompanija i dalje najavljuje pokušaje ulaska u slovenački Merkator.