Kreditni rejting Agrokora ipak nepromenjen

Agrokor

Mudiz (Moody's), agencija za dodelu kreditnog rejtinga, promenila je poslovne izglede najveće hrvatske kompanije, Agrokora, pa je ocena "pozitivno" izmenjena na "stabilno". Kreditni rejting je ostao nepromenjen, i dalje je B2.

Prema izveštaju Tanije Savkin, analitičarke koja je za Mudiz radila procenu Agrokora, promena je rezultat činjenice da se kompanijin manevarski prostor u aranžmanu s bankama nije popravio, kao što je to Mudiz očekivao kada je u decembru 2010. godine postavio ocenu "pozitivno". Ona napominje kako ocena "stabilno" znači da očekuju da će "Agrokorovo" finansijsko stanje ostati zdravo uprkos otežanim privrednim uslovima.

"Obaveze se smatraju špekulativnim i predmet su visokog kreditnog rizika", navedeno je u klasifikaciji tog kreditnog rejtinga. Na skali prema sigurnosti, ta se ocena nalazi na šestom od devet mesta. U objašnjenju podrške kreditnom rejtingu Agrokora, agencija navodi kako koncern sa sedištem u Zagrebu ima lidersku poziciju u maloprodaji u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, a isto tako i snažan portfelj brendova povezanih vertikalno integrisanim poslovnim modelom. U prvih šest meseci Agrokor je zabeležio 8,3% rast prodaje.
Unutar Agrokorovog koncerna, kojem su primarne delatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića kao i maloprodaja, između ostalih posluju i najveći hrvatski proizvođač mineralne vode - Jamnica, sladoleda - Ledo, ulja, margarina i majoneza - Zvijezda, najveća hrvatska mesna industrija - PIK Vrbovec, zatim Belje - najveći poljoprivredno-industrijski kapacitet u Hrvatskoj, kao i vodeći maloprodajni lanac Konzum. Ova kompanija i dalje najavljuje pokušaje ulaska u slovenački Merkator.