Intervju - Pavel Kandalincev – direktor Direkcije za maloprodaju NIS-a

Pavel Kandalincev - NIS

Direktor Direkcije za maloprodaju NIS-a, Pavel Kandalincev, u intervjuu za Retail Magazin govori o inovacijama, uslugama, širenju maloprodajne mreže i drugim koracima koja kompanija čini, kako bi izašla u susret potrošačima i unapredilla iskustvo kupovine na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama.

Sa preko 400 benzinskih stanica u Srbiji i regionu predstavljate lidera među naftnim kompanijama. Poslednjih godina aktivno radite na modernizaciji maloprodajne mreže, pa tako nove i postojeće stanice dobijaju potpuno novi vizuelni identitet i opremljene su po najvišim svetskim standardima. Koje novine donosite potrošačima novim konceptom na NIS Petrol i GAZPROM stanicama?

Modernizacija naših maloprodajnih objekata, koje razvijamo pod brendovima NIS Petrol i GAZPROM, samo je deo naše investicione strategije koja je usmerena na zadovoljenje potreba naših potrošača. U ovom segmentu uveli smo najsavremenije standarde u oblasti maloprodaje. Ovde pre svega mislim na naše digitalne benzinske stanice koje pored savremene digitalne tehnologije upotpunjuje bogata ponuda dopunskih usluga, u skladu sa očekivanjima najzahtevnijih potrošača.

Istovremeno, nastojimo da u kontinuitetu radimo na unapređenju kvaliteta našeg goriva, ali i ponude našeg dopunskog asortimana. Usmereni smo i na kontinuirano poboljšanje kvaliteta usluge kroz razvoj jedinstvenih komercijalnih ponuda i private label proizvoda brendova G-Drive i DriveCafe.

Kompanija NIS i pored veoma izazovne i teške godine beleži odlične poslovne rezultate u prvih šest meseci tekuće godine. Da li očekujete da će se isti trend rasta nastaviti do kraja godine i kakva su predviđanja za iduću godinu kada je reč o maloprodaji?

Bez obzira na sve izazove i ograničenja koje je donela pandemija COVID-19, NIS je izabrao poslovni model koji je omogućio dalji razvoj kompanije. Od početka krize bili smo fokusirani istovremeno i na program optimizacije troškova i sprovođenja ušteda, ali isto i na neodustajanje od ključnih investicija koje omogućavaju dalji razvoj kompanije.

I tako je u svakom segmentu poslovanja, pa i u maloprodajnom, u kome smo ostali posvećeni ulaganjima u razvoj maloprodajne mreže. Planirano je da tokom 2021. godine bude ukupno rekonstruisano šest postojećih, kao i izgradnja četiri nove benzinske stanice. Jedna od njih je i „Sokolići 1“, prvi maloprodajni objekat na auto-putu „Miloš Veliki“, koji je otvoren sredinom ove godine, a reč je o petom digitalnom maloprodajnom objektu koji posluje pod brendom GAZRPOM.

Što se tiče daljih planova, nastavljamo sa ulaganjima, kako u oblasti razvoja i modernizacije naše maloprodajne mreže, tako i kada je reč o unapređenju potrošačkog servisa i kvaliteta proizvoda i usluga na našim benzinskim stanicama.

BS GAZPROMBS GAZPROM

Pored širokog asortimana naftnih derivata kompanija NIS je uvodila i mnoge dodatne usluge, a jedna od njih je i mobilna aplikacija Drive.Go. Kakva su iskustva sa ovim modernim sredstvom plaćanja koji sve više menja spoljašne platne terminale, kako u svetu tako i kod nas?

NIS je prvi u Srbiji uveo mogućnost plaćanja goriva putem mobilnog telefona. Reč je o DriveGo mobilnoj aplikaciji koja omogućava da potrošač jednostavno, brzo i sigurno plati za gorivo direktno na točionom mestu, bez potrebe odlaska na kasu.

DriveGo kao usluga uvedena je u okolnostima pandemije, prošle godine, a pored toga što doprinosi očuvanju zdravlja kako zaposlenih, tako i posetilaca na benzinskoj stanici, ova mobilna aplikacija se pokazala izuzetno praktičnom u svakodnevnom životu jer štedi vreme, a uz to je jednostavna i bezbedna za korišćenje. Do sada je putem DriveGo aplikacije prodato više od 6 miliona litara goriva, dok 80 hiljada korisnika aktivno koristi DriveGo kao instrument plaćanja.

NIS u kontinuitetu uvodi dodatne usluge za potrošače na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama. Da li možete da nam kažete više o novim uslugama i da li je u planu da se uvode nove u narednom periodu?

Cilj naših potrošačkih usluga je jednostavan – obezbediti sigurnu uslugu uz efikasniju organizaciju vremena za naše potrošače. Upravo iz tog razloga, razvili smo mnogobrojne usluge koje se zasnivaju na inovativnim rešenjima, a koje uz praktičnost i efikasnost garantuju visok kvalitet i pouzdanost.

Tako smo, pored već pomenute DriveGo mobilne aplikacije, u saradnji sa našim partnerima, Narodnom bankom Srbije i Bankom Poštanska štedionica, uveli mogućnost plaćanja na našim benzinskim stanicama mesečnih komunalnih računa koji sadrže QR kod Narodne banke Srbije kao i instant plaćanje računa uz pomoć IPS QR koda, odnosno koristeći samo mobilni telefon.

Istovremeno, prvi smo maloprodajni lanac u Srbiji koji je omogućio podizanje gotovine do 5.000 dinara prilikom plaćanja računa na kasi objekta, a ova usluga dostupna je svim korisnicima „Dina“, „Visa“ i „Mastercard“ platne kartice. Tu su i naše NIS poklon kartice, koje su dostupne u digitalnom formatu, a koje mogu da se koriste u vidu poklona, za kupovinu goriva i drugih proizvoda iz našeg dopunskog asortimana. Pratimo globalne trendove i svakako ćemo nastaviti sa unapređenjem postojećih, kao i uvođenjem novih inovativnih usluga jer jedino na taj način možemo da računamo na jačanje naše tržišne konkurencije i održivi razvoj poslovanja.

BS NIS PetrolBS NIS Petrol

Program lojalnosti „Sa nama na putu“ omogućava vernim kupcima na NIS Petrol i GAZPROM stanicama da sakupljaju bodove i poene, koje nakon toga mogu da iskoriste kako bi dobili značajne popuste na goriva, kafu i specijalne usluge. Sada je moguće karticu koristiti i putem telefona.

Kako se ovaj program lojalnosti pokazao u praksi i jeste li zadovoljni brojem kupaca koji su pristupili ovom programu?

Program lojalnosti „Sa nama na putu“ pokrenut je pre šest godina kako bi našim potrošačima omogućili da prilikom svake kupovine goriva, proizvoda ili usluga na našim benzinskim stanicama skupljaju bonus poene, koje mogu naknadno da iskoriste i na taj način ostvare značajne uštede.

Danas je reč o programu lojalnosti „broj 1“ za vozače u Srbiji koji broji više od milion članova. Njegovoj sve većoj popularnosti doprinele su i nove funkcionalnosti koje smo tokom poslednjih godina razvijali, kako u saradnji sa našim partnerima, tako i kada je reč o novim inovativnim uslugama koje su postale sastavni deo programa. Tako smo, u saradnji sa Sberbank Srbija, pre tri godine kartici dodali platnu funkciju koja pruža mogućnost plaćanja na odloženo.

Istovremeno, uveli smo digitalizovanu „Sa nama na putu“ karticu koju potrošač može da koristi direktno sa mobilnog telefona, a početkom godine i mogućnost onlajn učlanjenja u program, putem „Sa nama na putu“ aplikacije, tako da sada potrošače od mnogobrojnih benefita i ušteda koje program nudi deli svega nekoliko „klikova“.

Tokom prošle godine otvoreno je čak 14 savremenih stanica u Srbiji, Rumuniji i BIH. Plan za 2021 godinu predviđa da se otvori 10 novoizgrađenih i modernizovanih benzinskih stanica. Sa pozicije direktora Direkcije maloprodaje, da li u ovom trenutku možete da nam kažete nešto više o planovima za iduću godinu?

Kada je reč o modernizaciji i razvoju maloprodajne mreže, posvećeni smo daljim ulaganjima tako da nas očekuje rekonstrukcija postojećih, kao i izgradnja novih objekata širom Srbije. Ostajemo fokusirani i na razvoj naše maloprodaje u regionu.

Važno je da istaknemo da važan segment naše maloprodajne mreže čini i bogata ponuda robe široke potrošnje. Pored raznovrsnog gastro programa, tu su auto program i auto kozmetika, kao i ulja i maziva kako našeg brenda NISOTEC, tako i drugih proizvođača. Nastavljamo da razvijamo našu ponudu pa ćemo tako na našim benzinskim stanicama potrošače vrlo brzo obradovati i novim proizvodima iz kategorije zdravih fresh proizvoda, a očekuju ih i mnogobrojne novine iz domena naših privatnih robnih marki.

DriveCafeDriveCafe

Na pojedinim stanicama kompanija NIS nudi i još jednu mogućnost, punjenje električnih automobila. Da li je plan da se i ta usluga pojavi na još većem broju prodajnih mesta u Srbiji i regionu?

Obezbedili smo punjenje vozila na električni pogon na četiri naše benzinske stanice. Reč je o našim digitalnim objektima, brenda GAZRPOM, koje su raspoređene duž auto-puteva. Uvođenjem ove usluge još jednom smo pokazali da ostajemo dosledni ne samo razvoju prodajne ponude, već i ulaganjima u nove tehnologije sa pozitivnim ekološkim efektom.

Kada je reč o daljem razvoju ovog segmenta, pažljivo pratimo trendove i dalji razvoj ove usluge biće u skladu sa razvojem tražnje za električnim automobilima u Srbiji.

U veoma teškim i izazovnim godinama gde cena nafte pravi velike oscilacije veoma je teško praviti neke dugoročne planove. Da li ipak možete da nam kažete da li očekujete stabilizaciju u narednom periodu i kako vidite sektor maloprodaje kompanije NIS u narednih pet godina?

U trenutnim okolnostima jako je teško davati projekcije. Pandemija COVID-19 je pokazala svu „osetljivost“ naftnog tržišta kada je reč o uticaju spoljnih faktora na poslovanje kompanija. Međutim, NIS je dokazao da je, uprkos svim izazovima, spreman da se brzo prilagodi novonastalim okolnostima i iskoristi sve mogućnosti koje tržište nudi.

Kada je reč o sektoru maloprodaje, nastavljamo da radimo na daljem unapređenju konkurentnosti, kao i jačanju naše liderske pozicije na tržištu. Verujem da smo na dobrom putu, jer se vodimo poslovnim vrednostima koje imaju za cilj poslovanje isključivo u korist i prema potrebama potrošača.