Intervju - Dragan Čigoja, direktor centralnih usluga u kompaniji Lidl Srbija

Direktor centralnih usluga u kompaniji Lidl Srbija, Dragan Čigoja, govori za Retail Serbia o poslovanju Lidl-a u Srbiji i značaju otvaranja novog distributivnog centra u Lapovu, kako za samo kompaniju tako i za njene partnere, kupce i zajednicu.

Dragan Čigoja - Lidl SrbijaPribližavamo se trećoj godini poslovanja kompanije Lidl Srbija. Vidimo jednu snažnu ekspanziju i poslovanje sa već više od 50 modernih maloprodajnih objekata. Šta biste izdvojili da je najviše uticalo na veoma brzo i dobro pozicioniranje na srpskom tržištu?

Kao što smo i najavili prilikom otvaranja prvih Lidl prodavnica, na tržište Srbije smo došli da ostanemo i da rastemo zajedno sa njim. Tokom prethodne tri godine, zahvaljujući velikom poverenju potrošača, naša mreža se proširila, tako da svoju nabavku u Lidl prodavnicama danas mogu obaviti stanovnici čak 32 grada u Srbiji.

Ono što kompaniju Lidl Srbija izdvaja od ostalih je upravo najbolji odnos cene i kvalieta koji je bio ključna stvar u pozicioniranju samog brenda na srpskom tržištu. Naši potrošači su prepoznali posvećenost i istrajnost u nastojanju da im ponudimo jedinstveno iskustvo kupovine, a mi se kroz fer saradnju sa proverenim domaćim i stranim dobavljačima trudimo da proizvodi budu prilagođeni njihovim željama i potrebama.

Kako bi se što više približila potrošačima i u centralnim gradskim zonama, kompanija Lidl je i za to pronašla odgovarajući format prodavnica Lidl City. Kada bi takav format mogao da se pojavi i u Srbiji i gde vidite najveći potencijal za otvaranje marketa takvog formata?

Kada govorimo o dugoročnoj strategiji ekspanzije, centar gradskih zona jednako nam je atraktivan kao i lokacije van grada, jer želimo da što više potrošača obradujemo našim pažljivo odabranim asortimanom. Kao i u svakoj zemlji u kojoj naša kompanija posluje, i u Srbiji smo usmereni najpre na osluškivanje tržišta i prilagođavanje lokalnim potrebama.

U ovom trenutku našeg razvoja, standardni koncept pordavnica pokazao se kao rešenje kojim i naši potrošači i mi kao kompanija možemo da budemo veoma zadovoljni. U svakom slučaju, ukoliko se u budućnosti pokaže potreba za Lidl City konceptom i u našoj zemlji, sasvim sigurno ćemo izaći u susret željama i potrebama potrošača.

Kompanija Lidl Srbija je nedavno započela gradnju novog logističko - distributivnog centra u Lapovu. Šta će sve doneti još jedna Lidl-ova investicija u koju će biti investirano 70 miliona evra?

Naš novi Logistički centar u Lapovu prostiraće se na 57 hiljada kvadratnih metara, što predstavlja veći prostor u odnosu na naš prvi Logistički centar, i imaće kapacitet za skladištenje više od 35.000 paletnih mesta sa 5 temperaturnih režima i 130 utovarnih i istovarnih rampi. Pored očiglednog značaja za poslovanje naše kompanije, ova investicija važna je i za domaću privredu, jer će tokom izvođenja ovako značajnog projekta biti angažovane isključivo domaće građevinske kompanije.

Takođe, u opštini Lapovo zaposlićemo oko 250 novih kolega koje očekuje topla i srdačna radna atmosfera. Dodatno, neki od pozitivnih efekata ove investicije na lokalnom nivou već su vidljivi, poput gotovo 2km izgrađenih pristupnih saobraćajnica sa najmodernijom infrastrukturom iuređenja Liparskog potoka po celoj dužini parcele.

Logistički centar kompanije Lidl Srbija - LapovoLogistički centar kompanije Lidl Srbija – Lapovo

DC Lapovo je do sada najveća investicija kompanije Lidl u Srbiji. Koje prodavnice planirate da pokrijete sa novim centrom i kada bi zvanično on mogao da počne sa radom u punom kapacitetu?

Planirano je da izgradnja traje 12 meseci, nakon čega će uslediti faza postavljanja Logističkog centra u osposobljeno stanje za rad, zatim faze testiranja i nadamo se da će nakon nje sveži i proizvodi visokog kvaliteta iz ovog Logističkog centra svakodnevno stizati na police Lidl prodavnica širom Centralne i Južne Srbije.

Vaš prvi Logistički centar najveći je objekat tog tipa u jugoistočnoj Evropi koji je nosilac LEED Gold sertifikata . Da li se i prilikom izgradnje objekta u Lapovu pridržavate visokih standarda održive gradnje?

Kao društveno odgovorna kompanija, Lidl pored ekonomskih uvek sagledava i ekološke aspekte, pa tako ni Logistički centar u Lapovu neće biti izuzetak, već samo nastavak naše redovne prakse. Jedan od dokaza koji govore u prilog tome jeste činjenica da je naš prvi Logistički centar po svojoj površini najveći objekat u jugoistočnoj Evropi koji poseduje LEED Gold sertifikat, a prvi takav u Srbiji. Ovaj sertifikat ustvari garantuje da je prilikom gradnje vođeno računa o najvišim standardima u gradnji poput štednje energije, efikasne upotrebe vode, smanjenja otpada kao i korišćenje održivih građevinskih materijala.

Imamo za cilj da naš novi Logistički centar u Lapovu bude za još jednu stepenicu bolji, a to je ishodovanje LEED Platinum sertifikata. Još je mnogo ekoloških oblasti o kojima smo vodili računa i o kojima će tek biti reči kada otvorimo vrata našeg drugog po redu Logističkog centra u Lapovu, ali, jedna od stvari koju bih posebno istakao je da će na krovu budućeg logističkog centra biti postavljeni solarani paneli, iz kojih će se objekat delimično snabdevati energijom, štedeći na taj način potrošnju električne energije.

DC LapovoDC Lapovo

Sa koliko domaćih kompanija sarađujete u izgradnji maloprodajne mreže i da li ste zadovoljni saradnjom?

Naš cilj jeste upravo stvaranje dugoročnih partnerstava, te uvek radimo na tome da uspostavljamo i razvijamo saradnju sa poslovnim partnerima, koju podržavamo fer odnosom, zajedničkom promocijom, ali i društveno odgovornim projektima i aktivnostima. Koliko smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa domaćim partnerima, najbolje govori činjenica da je na projektu izgradnje Logističkog centra u Lapovu angažovano više od 35 isključivo domaćih projektantskih, nadzornih i izvođačkih kompanija.

Od početka poslovanja u Srbiji, kompanija se veoma dobro pozicionirala u Beogradu sa velikim brojem maloprodajnih objekata. Imajući u vidu da beogradsko tržište može da se posmatra posebno od ostatka Srbije, sa koliko objekata bi u glavnom gradu pokrili celo tržište?

Lidl uvek nastoji da raste i razvija se u skladu sa potrebama potrošača, te smo, kada je reč o Beogradu, nedavno otvorili još jednu prodavnicu na opštini Mladenovac, a ubrzo nakon toga, otvorili smo svoja vrata i potrošačima na Karaburmi. U ovom trenutku imamo 15 prodavnica u glavnom gradu, nemamo precizne procene koliko će ih tačno još biti, ali ono što je sasvim sigurno jeste da je naš plan dalja ekspanzija kojom ćemo izaći u susret potrebama najvećem mogućem broju potrošača, budući da nam njihovo poverenje, koje iz dana u dan raste, upravo na to ukazuje.

Koji prioriteti kompanije Lidl Srbija će biti u narednom periodu kada je sektor ekspanzije u pitanju?

Trudimo se da budemo sve bolji u primeni inovativnih rešenja u zelenoj gradnji, što dokazuje i to što je više od 40 naših prodavnica sertifikovano EDGE sertifikatom (Exellence in Design for Greater Efficiencies), koji dodeljuje IFC, međunarodna finansijska institucija koja je član Grupe Svetske banke.

Takođe, radimo na tome da na nekim od budućih Lidl prodavnica postavimo inovativna i još efikasnija rešenja za uštedu energije i obebedimo elektro punjače za elektro i hibridna vozila.
Nastavljamo da vredno radimo na proširenju naše mreže, neumorno tražimo nove lokacije, gradimo i otvaramo vrata Lidl prodavnica potrošačima. Kao što smo već i naveli – tu smo da zajedno rastemo!