BILLA i MERKUR od sada zajedno - novo ime BILLA PLUS

BILLA PLUS Austrija

Austrijski trgovinski lanac Merkur u vlasništvu nemačke grupe Rewe uskoro prestaje sa radom, saopštila je centrala kompanije.

Rewe grupa je saopštila da će u narednih nekoliko meseci ugasiti trgovinski lanac Merkur koji posluje na 140 lokacija u Austriji, nakon čega će doći do spajanja sa Billom koja se nalazi u vlasništvu iste grupe. Nekadašnji Merkur hipermarketi ubuduće će poslovati pod novim imenom Billa Plus. Kako je saopšteno iz kompanije, kako bi se smanjili operativni troškovi i odgovorilo na sve veći pritisak konkurencije, Rewe grupa je donela odluku da spoji ova dva lanca. Rebrendiranje hipermarketa počeće u aprilu.

Rewe grupa se bori za prvo mesto u maloprodajnom sektoru Austrije sa kompanijom ASPIAG (Spar). Trenutno Billa, Spar i Hofer drže preko 80% učešća u sektoru maloprodaje, što je slučaj samo u skadinavskim zemljama. Jedan od predstavnika Rewe grupe, nedavno je priznao da je promet u njihovim prodavnicama porastao u poslednjih godinu dana, ali ne i zarada koja je bila manja usled troškova održavanja objekata u cilju zaštite i bezbednosti zaposlenih i potrošača.

U regionu, Rewe grupa posluje u Mađarskoj i Rumuniji sa Penny diskontima, u Bugarskoj sa više od 120 Billa supermarketa, dok se u Hrvatskoj poslovanje odvija kroz maloprodajnu mrežu BIPA drogerija. Nezvanično, kompanija razmatra ulazak na tržište Makedonije.

REWE grupa sa sedištem u nemačkom Kelnu danas posluje na više od 10.000 lokacija. U vlasništvu kompanije nalaze se prodavnice manjih i većih formata Penny, Billa, Rewe, Bipa, Toom...