Christian Sperger, SPAR Austria, za Retail Serbia: Nismo zainteresovani za Srbiju

SPAR

SPAR trenutno nema planove da investira u srpsko maloprodajno tržište, još jednom su potvrdili iz sedišta kompanije ASPIAG.

I dok se ruska Torgservis grupa priprema da uđe na naše tržište sa brendom MERE i da otvori najmanje 100 diskonta, sa druge strane, Spar nema planove za ulazak u Srbiju, još jednom su potvrdili iz sedišta kompanije. Christian Sperger, šef odeljenja za razvoj projekata u kompaniji ASPIAG je za Retail Serbia kratko izjavio da Spar trenutno nema planove da investira na srpsko maloprodajno tržište.

Nezvanično, ASPIAG (Austria Spar International AG) sa sedištem u Švajcarskom gradu Widnau, kao vlasnik Spar licence za Srbiju, jeste ispitivao tržište, ali je menadžment odustao zbog visoke cene zakupa maloprodajnog prostora. Spar je već nekoliko puta pokušavao da uđe u Srbiju. Prvi put planiran je ulazak 2007 godine izgradnjom hipermarketa u Beogradu i Vojvodini, zatim akvizicijom pojedinih trgovinskih lanaca, ali se nakon detaljnih analiza od istih planova odustalo.

Spar Austria grupa, članica je Spar International iz Holandije i vlasnik Spar licence za Sever Italije, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku. Spar Austria je nakon osvajanja liderske pozicije na matičnom tržištu otpočeo ekspanziju izvan svojih granica otvaranjem prodavnica u severnim delovima Italije 1990 godine. U okviru ASPIAG posluje kompanija SES Spar European Shopping Centers koja poseduje 29 šoping centara u Evropi. Članica ASPIAG-a je i kompanija Hervis koja posluje sa više od 220 prodavnica sportske opreme. Iz sedišta Hervisa su takođe nedavno izjavili da nemaju planove za dovođenje brenda u Srbiju.

SPAR ušao na tržišta u jugoistočnoj Evropi:

U proteklih nekoliko godina Spar je u saradnji sa lokalnim partnerima ušao na tržišta Albanije, Grčke i Kipra. Spar je od prošle godine prisutan i na Kosovu*. Balfin grupa u Albaniji je nakon samo nekoliko godina poslovanja postala jedan od najvećih maloprodajnih lanaca pod licencom Spara. Nakon više od 40 godina poslovanja u Grčkoj, Spar je u saradnji sa kompanijom Veropoulos doživeo sunovrat povlačenjem svog brenda iz Grčke nakon što je porodica Veropoulos celokupnu maloprodajnu mrežu prodala svom tadašnjem konkurentu Metro-u (Metro AEBE) krajem 2015 i početkom 2016 godine. Ipak, Spar se na velika vrata vratio u Grčku u saradnji sa novom grupacijom Spar Hellas koja planira promet veći od milijardu evra.

SPAR nije prisutan u Rumuniji i Bugarskoj:

I pored toga što spada u jedno od najbrže rastućih maloprodajnih tržišta u Evropi, Spar nije prisutan u Rumuniji. Tržište je u rukama francuskih trgovaca Carrefour, Cora i Auchan, dok je ASPIAG prisutan samo sa svojim prodavnicama Hervis Sports koje nude opremu za sport. Spar nije prisutan ni u Bugarskoj i za sada nema najava da bi se jedan od najvećih trgovaca u svetu pojavio u susednoj državi u kojoj najveći udeo imaju Lidl - Kaufland, Billa i litvanska Maxima.