Vesti iz trgovine

My MarketGrčka Metro grupa, koja je za poslednjih pet godina preuzela kompaniju Veropoulos i investirala više stotina miliona evra, planira nove aktivnosti i otvaranje prvih hipermarketa van granica Grčke.

Metro Grupa koja u Grčkoj posluje sa My Market supermarketima, Milestone prodavnicama, kao i Metro Cash&Carry veleprodajnim centrima planira nove aktivnosti. Kompanija koja je početkom 2016. godine preuzela posrnulu kompaniju Veropoulos i sve njene maloprodajne objekte na matičnom tržištu, za ovu godinu planira novi korak u svom poslovanju otvaranjem prvih hipermarketa van granica Grčke. Metro planira da tokom ove godine uđe na tržište Kipra sa formatom većih prodavnica pod brendom Metro.

Ukupne investicije u 2020. godini iznosiće više od 45 miliona evra. Kompanija je 2019. završila sa ostvarenim prometom od 1,26 milijardi evra, dok se u 2020. očekuje da se poveća na 1,35 milijardi evra. Poslovanje se odvija sa novim skladišnim kapacitetima koji se od sada nalaze na četiri lokacije, dok se do 2021. godine očekuje da budu proširena za oko 45.000 kvadratnih metara.

Iz kompanije su najavili da će u 2020. pokrenuti prvu pilot prodavnicu koja će poslovati pod franšizom My Market. Od 2021. godine Metro planira da kroz franšizu ostvari veći promet za 10 do 15%. Metro trenutno drži lidersku poziciju u grčkoj veleprodaji sa 50 centara, a od naredne godine planira se otvaranje i online kupovine.

METRO: Metro je osnovan 1976. i danas je jedan od najvećih trgovinskih lanaca na grčkom tržištu. 2016. godine kompanija donosi stratešku odluku i preuzima celokupnu mrežu prodavnica Veropoulos nakon čega dolazi i do odlaska Spar-a iz Grčke, imajući u vidu da je Veropoulos posedovao Spar licencu do prodaje svojih objekata u Grčkoj. Metro i nakon preuzimanja nastavlja svoj rast i godišnje investira oko 50 miliona evra u nove investicije. Kompanija zapošljava više od 10.000 radnika.