Kompanija "Beri Kalebo" gradi fabriku čokolade u Novom Sadu

Beri Kalebo

Iz Švajcarske nam stiže vodeći svetki proizvođač čokolade, kompanija "Beri Kalebo".

Naime, posle višemesečnih pregovora gradska uprava Novog Sada i republička direkcija za imovinu su pristali da ustupe zemljište, površine od 2 hektara i 9 ari, za izgradnju fabrike čokolade, dok je preostali deo parcele otkupljen od privatnog lica.

Fabrika će se nalaziti na Zrenjaninskom putu u postojećoj industrijskoj zoni. Gradnja je otpočela, a planirano vreme završetka iste je kraj 2020. godine, kako bi fabrika 2021.godine počela sa radom.

Ukupna vrednost investicije tokom prvih pet godina trebalo bi da iznosi oko 50 miliona evra. Zapošljavaće preko 100 radnika. Takođe je data garancija od strane investitora da do 2028. godine zemljište neće biti prodato, kao ni radnici otpušteni.

Planirano je da proizvodnja primarnih proizvoda bude namenjena tržištu Balkanskih država, a sekundarna Austriji, Mađarskoj, Italiji, Moldaviji i Ukrajini.

Kompanija "Beli Kalebo" u svom poslovanju koristi najnovije tehnologije, plasira proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljava oko 11.500 ljudi. Grupacija je nastala spajanjem belgijske "Callebaut" i francuske "Cacao Barry" kompanije 1996. godine, a sedište je u Cirihu.