Vesti iz trgovine

Šolja kafeMinistar trgovine i usluga  kaže da je neopravdano predloženo povećanje akciza na kafu na 40 odsto od cene tog proizvoda.
"Povećanje akcize na kafu sa 30 na 40 odsto je previsoko, jer su u zemljama u okruženju, iz kojih postoji mogućnost šverca u Srbiju, znatno niže", izjavio je on. Kako je rekao Milosavljević, kada se formira predlog povećanja akciza, treba imati na umu potrebe budžeta, ali i da viša cena kad su u pitanju cigarete i alkohol mogu da znače odvraćanje od proizvoda štetnih po zdravlje.

Milan Petrović, generalni direktor Štraus adrijatik grupe u Srbiji, koja proizvodi "don kafu", kaže da budžetski deficit ne bi trebalo nadomestiti povećanjem akcize na kafu, dodajući da je akcizna politika, po njegovom mišljenju, odrađena neplanski.

"S jedne strane, smanjuje se carina na automobile, a povećavaju dažbine na šoljici kafe. Strategija povećanja dažbina na luksuzne proizvode ima svojih prednosti, ali kafa nije luksuz", rekao Petrović.

Kako je rekao, kupci neće "poleteti" da kupe nove automobile, a kafu će nastaviti da piju, ali će morati da je plaćaju skuplje. "Smatramo da bi celishodnije bilo da se država pozabavi suzbijanjem postojećeg šverca kafe i da uvede obavezno stavljanje akciznih markica na kafu kao što su to uradile neke zemlje u susedstvu", rekao je Petrović.

Direktor kompanije Grand kafa Slobodan Vučićević smatra da je povećanje akciza na kafu sa 30 na 40 odsto neprimereno i procenio da će povećanje akciza podići cenu kafe za 12 do 14 dinara po kilogramu.

"Neopravdano je to što se ne povećavaju akcize na alkohol, odnosno na pivo se povećavaju samo za 1,5 do dva odsto, dok na kafu za 33 odsto", rekao je Vučićević i dodao da će to će povećati šverc kafe u regionu, navodeći da na primer u Crnoj Gori nema akciza na kafu.

Generalni direktor Delta maksi grupe Dragan Filipović rekao je da rast akciza doprinosi budžetu, ali će ugroziti proizvođače, pošto će biti otvoreni kanali za zloupotrebu razlike u ceni i šverc.

Kako je rekao, na državi je da onemogući potencijalno švercovanje robe sa okolnih tržišta, jer će kafa su Srbiji biti 15 do 20 odsto skuplja nego u susednim zemljama.

Povećanje akciza na kafu predviđeno je budžetom za 2009, a biće omogućeno izmenama Zakona o akcizama, koji bi na dnevnom redu Skupštine Srbije trebalo da bude polovinom januara.

Izvor: B92