Vesti iz trgovine

DelhaizeČlanice međunarodnog maloprodajnog lanca Ahold Delhaize u Srbiji, Grčkoj i Rumuniji nastavljaju snažnu ekspanziju otvaranjem novih i renoviranih objekata.

Ahold Delhaize Grupa povećava svoje prisustvo u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija koja je osnovana 2016. godine spajanjem dva trgovačka lanca Ahold i Delhaize ostaje lider u Srbiji i Rumuniji u kojoj je preuzela poznati lanac, dok je u Grčkoj nastavila snažan rast i približila se broju od 500 maloprodajnih objekata različitih formata i brendova. Na globalnom nivou Ahold Delhaize posluje na više od 6.500 lokacija širom Evrope, SAD-a i Azije.

Delhaize Serbia:
Kako je saopšteno portalu Retail Serbia, kompanija Delhaize Serbia je u 2018. godini otvorila 18 novih i 57 renoviranih maloprodajnih objekata. Delhaize trenutno posluje sa 423 prodavnice u Srbiji i sa brendovima Maxi, Tempo, Tempo Express i Shop &Go. Delhaize sa novootvorenim prodavnicama ostaje lider na domaćem tržištu na koje je ušao 2011. godine. U aprilu 2015. godine kompanija Delhaze je predstavila novi koncept za Tempo format, sa značajno unapređenim asortimanom, izgledom prodavnice i rasporedom kategorija, dok su u oktobru prošle godine uvedene i samouslužne kase. Novi Maxi supermarket biće otvoren i u sklopu ADA Mall-a koji će se prostirati na 35.000 kvadrata. 

AB Vassilopoulos:
U prvom obraćanju predstavnicima medija, novi direktor kompanije AB Vassilopoulos, Vasilis Stavrou, najavio je nove investicije na grčkom tržištu, ali i želju da kompanija po obimu prometa ponovo zauzme lidersku poziciju. On je izjavio da se na grčkom tržištu trenutno nalazi oko 48 trgovaca i da će u narednom periodu manjim lancima biti još teže da opstanu. 2018. godinu kompanija je završila sa ukupno 460 prodavnica (organskih i franšiznih), dok je prema najavama menadzmenta u planu da se ove godine otvori do 50 novih supermarketa, ali i da se modernizuje isti broj objekata. Novi objekti biće otvoreni u delovima u kojima postoji potencijal za dalji rast, kao što su Atina, Solun i ostrvski gradovi. Ukupne investicije iznosiće oko 60 miliona evra. AB trenutno u Grčkoj obeležava 80 godina postojanja i tim povodom organizovane su brojne kampanje. AB Vassilopoulos je članica Ahold Delhaize Grupe, godišnji promet prelazi dve milijarde evra i zapošljava 14.100 radnika. Kompanija Delhaize je u Grčkoj započela svoje operacije 2001.godine. U sklopu kompanije posluje i 14 ENA Food veleprodajnih centara koji zapošljavaju 300 radnika.

Mega Image:
Članica Ahold Delhaize Grupe, Mega Image Rumunija, najveći je lanac na rumunskom tržištu sa ukupno 676 prodavnica koje posluju sa brendovima Mega Image, Shop&Go i nekoliko specijalizovanih prodavnica za prodaju domaćih suhomesnatih proizvoda koje posluju pod imenom Gusturi Romanesti. Kompanija je u oktobru imenovala Micea Moga za novog direktora Mega Image, a uskoro su očekuju i promene u izvršnom odboru rumunske filijale. Sredinom 2018. godine otvorene su i prve prodavnice u istočnom delu zemlje u kojoj lanac nije bio prisutan. Najveća ekspanzija obuhvatila je Temišvar koji je prvo dobio nekoliko novih Shop&Go marketa, a nakon toga i prve supermarkete Mega Image. Ahold Delhaize je nedavno i zvanično dobio odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije za preuzimanje najvećeg lokalnog nezavisnog trgovca u Rumuniji, lanca Zanfir. U narednih nekoliko meseci svih deset objekata manjeg i većeg formata poznatog rumunskog trgovca biće rebrendirano u Mega Image i Shop&Go objekte.