JUMBO S.A. beleži rast prodaje na svim tržištima i najavljuje novi talas ekspanzije

Jumbo

Grčki maloprodajni lanac Jumbo S.A. beleži rast prodaje na pojedinim tržištima i preko 30%. Kompanija planira da uskoro otpočne novi talas ekspanzije.

Jumbo S.A. sa sedištem u Atini završio je 2018. godinu sa ukupno 77 prodavnica koje se nalaze u Grčkoj (51), Rumuniji (12), Bugarskoj (9) i Kipru (5). Na nivou poslovanja cele Grupe, u periodu od jula do decembra 2018. zabeležen je rast prodaje za 7,6% odnosno na 476,7 miliona evra, dok je u istom periodu godinu dana ranije zabeležio prodaju u iznosu od 442,9 miliona evra. Jumbo S.A. najbolje rezultate beleži u Rumuniji u kojoj je ostvaren rast prodaje od preko 30%. Kompanija je u drugoj polovini prošle godine otvorila dva nova prodajna centra u Bukureštu na 13.600 kvadrata i u Bakau na 12.900 kvadrata. Prema najavama, Jumbo S.A. planira da u prvoj polovini ove godine otvori nove prodavnice u Rumuniji, Bugarskoj (petu u Sofiji) i Grčkoj (Solun). Grčka filijala u Bugarskoj ostvarila je rast prodaje za oko 9%, dok je na Kipru iznosio 2%.

Jumbo licencu i prodavnice u Srbiji i Makedoniji poseduje kompanija Vero S.A. iz Atine. U intervjuu za Retail Serbia i Retail Magazin, generalni direktor kompanije Veropoulos u Srbiji, Marc Ernest Garofani izjavio je da kompanija Vero planira dalji rast, kako organski, tako i kroz otvaranje novih objekata. Prva Jumbo prodavnica u Srbiji otvorena je sredinom 2016. godine na Novom Beogradu. Prodavnice se nalaze i u sklopu Zemun Parka (retail park), na Voždovcu (Super Vero) i Konjarniku (Super Vero). U asortimanu se nalazi više od 10.000 proizvoda (igračke, stvari za dom i baštu, kancelarijski materijal, tekstil i sezonski program).

Balfin Grupa iz Tirane, franšizni partner kompanije Jumbo S.A. za tržišta Albanije, Kosova*, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Moldavije planira da u ovoj godini otvori devet novih prodavnica sa svojom kompanijom Kid Zone koja je zadužena za operacije i ekspanziju prodavnica Jumbo. Kid Zone trenutno zapošljava oko 600 radnika, a kako su nedavno najavili iz kompanije, u ovoj godini se planira da se taj broj poveća na više od 1.000.

Jumbo S.A. je prvu prodavnicu u Grčkoj otvorio 1986. godine. Kompanija je međunarodne operacije započela 1998. godine otvaranjem prve prodavnica na Kipru, dok je sedam godina kasnije otvorena i prva prodavnica u Bugarskoj.