Crnogorski lanac supermarketa planira dolazak u Srbiju - u opciji i preuzimanje srpskog trgovca

Market

Crnogorski lanac supermarketa planira ulazak na srpsko tržište maloprodaje, saznaje portal Retail Serbia.

Poznati crnogorski maloprodajni lanac planira da uđe na tržište Srbije, a kako portal Retail Serbia saznaje, jedna od opcija za ulazak na naše tržište je i preuzimanje domaćeg trgovca koji poseduje veći broj objekata. U Srbiji već posluje Domaća Trgovina iz Crne Gore, članica Expo komerca koja u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Zlatiboru poseduje više od 50 Aroma Marketa. U Crnoj Gori trenutno posluju samo domaći prehrambeni lanci i regionalni Mercator, i po konkurentnosti, tržište zaostaje za Srbijom, Hrvatskom, pa čak i Albanijom u kojoj posluju Conad, Crai i Spar.

Tržišta na Balkanu dobijaju novi zamah i postaju sve više aktuelna maloprodajnim lancima, pa će tako i Hrvatska u narednih godinu dana dobiti i prve italijanske Euro Spin diskont markete. Ipak, još uvek ne treba očekivati dolazak francuskih giganata Carrefoura i Auchana koji su se fokusirali u Mađarskoj i Rumuniji, ali ni britanskog Tesca koji u Mađarskoj sve teže posluje pored tri nemačka diskontera Aldi-a, Lidl-a i Penny-a. Takođe, teško je očekivati da će i Rewe Grupa koja je sa Billa supermarketima napustila Rumuniju i Hrvatsku ponovo analizirati srpsko tržište. Kada je dolazak Spara u pitanju, portal Retail Serbia je nedavno i zvanično dobio odgovor iz sedišta kompanije ASPIAG da srpsko tržište maloprodaje za njih nije aktuelna tema. Ipak, pojedini mediji u Srbiji su nedugo zatim otišli toliko daleko da su pozivajući se na dobro obaveštene izvore Mercator u Srbiji već stavili u ruke Spara.

Najveći maloprodajni lanac u Srbiji ostaje Ahold Delhaize (Maxi, Tempo i Shop&Go), dok mu je i dalje najveći konkurent Mercator S (Idea, Roda i Mercator). Treći po veličini je Aman sa više od 200 Aman i Aman Plus marketa. Slede Vero S.A. (Super Vero i Jumbo), Schwarz Grupa (Lidl), METRO AG (Metro Cash&Carry), Grupa Univerexport (Univerexport i Trgopromet), DIS Trgovina (Dis, Dis Plus i Super Dis), BB Trade (PerSu), Gomex, Mikromarket, Sinagoga, Senta Promet, Tekijanka, VUM, Podunavlje, Europrom...