Vesti iz trgovine

Leroy MerlinFrancuski maloprodajni lanac za uređenje doma i bašte Leroy Merlin otvorio je novi maloprodajni centar u regionu koji se nalazi u Rumuniji. Kompanija planira da u narednih nekoliko godina napravi snažnu ekspanziju otvaranjem još 13 novih centara.

Francuska kompanija Leroy Merlin nastavlja širenje maloprodajne mreže u našem regionu otvaranjem 17. po redu objekta u rumunskom gradu Krajova koji broji više od 300.000 stanovnika. Prodajni centar koji nudi širok asortiman proizvoda za uređenja doma i bašte prostire se na 11.200 kvadrata. Za sedam godina rada u Rumuniji kompanija je izgradila maloprodajnu mrežu u svim većim gradovima širom zemlje sa prodajnom površinom od 10.000 do 16.000 kvadrata u kojima je zaposleno više od 2.000 radnika.

Leroy Merlin planira da napravi snažnu ekspanziju kako bi u narednih nekoliko godina samo u Rumuniji bio prisutan na ukupno 30 lokacija. U 2017. godini kroz maloprodajne centre francuskog trgovca prošlo je deset miliona kupaca.

Na globalnom nivou kompanija je zabeležila u 2017. godini promet od 18,2 milijardi evra i zaposlila novih 6.500 radnika čime je došla do broja od preko 88.500 zaposlenih. U asortimanu Leroy Merlin centara nalazi se od 30.000 do 60.000 proizvoda za uređenje doma i bašte. U našem regionu francuski trgovac je prisutan i u Grčkoj.

Nemački Bauhaus je trenutno jedini DIY trgovac koji je zainteresovan za ulazak na tržište Srbije i za otvaranje većeg maloprodajnog centra u blizini robne kuće Ikea, ipak, još uvek nema zvaničnih najava kada bi menadžment Bauhaus iz Slovenije koji je zadužen za operacije u Srbiji mogao da krene u realizaciju celog projekta. Podsetimo, naše tržište je krajem 2012. godine napustio poznati francuski lanac za uređenje doma Mr.Bricolage koji je poslovao sa prodajnim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Prodajni centar u Novom Sadu preuzeo je domaći Brico S koji je nakon toga otvorio i objekte manje površine u Temerinu i Molu.