Vesti iz trgovine

JumboGrčki maloprodajni lanac Jumbo preuzeo je objekat nemačkog Praktikera, otvorio nove robne kuće i saopštio da je povećao prodaju za više od 10%.

Najveći lanac prodavnica za decu i dom u Jugoistočnoj Evropi, grčki Jumbo, preuzeo je maloprodajni centar Praktikera u Rumuniji. Kompanija planira da preuređeni objekat otvori na jesen, a nakon toga da nastavi ekspanziju širenja maloprodajne mreže otvaranjem još najmanje tri prodajna centra do proleća 2019. godine. Jumbo u Rumuniji trenutno poseduje devet robnih kuća, a u planu do 2022. godine je da brend bude prisutan na ukupno 25 lokacija širom zemlje. Jumbo je u fiskalnoj 2017/2018 godini zabeležio rast prodaje na više od 750 miliona, što je za povećanje za nešto više od 10%.

Jumbo je u saradnji sa Balfin Grupom i njenom kompanijom Kidzone svečano otvorio prvu robnu kuću u Uroševcu u koju je investirano preko milion evra, a u kojoj je zaposleno 40 radnika. Jumbo trenutno na Kosovu* poseduje pet maloprodajnih objekata i zapošljava više od 200 radnika. Balfin Grupa je saopštila da će u avgustu otvoriti robnu kuću i u Kosovskoj Mitrovici, a nove investicije najavljene su i u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori.

Jumbo u Srbiji: Kompanija Vero S.A. nosilac je Jumbo franšize za tržište Srbije u kojoj poseduje četiri robne kuće u Beogradu, na lokacijama u Zemun Parku, na Novom Beogradu, Voždovcu i Konjarniku. Prvi objekat otvoren je sredinom 2016.

Prva Jumbo robna kuća otvorena je 1986. godine u Grčkoj. Kompanija danas poseduje više od 75 robnih kuća u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj i na Kipru, dok je u ostalim zemljama prisutna u saradnji sa franšiznim partnerima. Međunarodne operacije započinju 1998. otvaranjem robne kuće na Kipru, a sedam godina kasnije i u Bugarskoj.