Vesti iz trgovine

MasoutisGrčki maloprodajni lanac Masoutis preuzeo je atinski lanac supermarketa Promitheftiki koji poseduje 57 objekata, ali i saopštio da je u glavnom gradu otvorio dva nova supermarketa.

Masoutis S.A. koji je lider u severnom delu Grčke sa udelom u prodaji od oko 50%, saopštio je da je preuzeo lanac supermarketa Promitheftiki sa 57 supermarketa u Atini čime postaje i jedan od najvećih maloprodajnih lanaca. Kompanija je na kraju 2017. godine posedovala 273 prodavnice, 251 supermarket i 22 veleprodajna centra u kojima je bilo zaposleno 7799 radnika. Iz Masoutis-a su istakli da je ovo najveće preuzimanje u istoriji kompanije za 42 godine uspešnog poslovanja. Već sedmu godinu za redom najveći lanac supermarketa na severu Grčke proglašen je za jedan od deset najboljih poslodavaca u zemlji. Uz preuzimanje maloprodajne mreže trgovačkog lanca iz Atine, Masoutis će preuzeti i više od 1.000 radnika koji će postati deo Masoutis-a. Trgovac je objavio i da se čeka odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije, kao i da je u Atini otvorio dva nova supermarketa.

Promitheftiki je osnovan kao trgovačko preduzeće 1981. godine, a tri godine kasnije otvara svoju prvu prodavnicu. Od 2000. do 2010. godine kompanija otvara 25 novih supermarketa u Atini i beleži rast prodaje. U oktobru 2008. godine na parceli od preko 15.000 kvadrata kompanija je izgradila logistički centar koji se prostire na ukupno 8.000 kvadrata, od čega je skladišni centar na 5.500 kvadrata sa posebnim delovima za skladištenje zamrznute robe. Promitheftiki je bio i članica Elomas-a, jedne od najveće asocijacije nezavisnih trgovaca u Jugoistočnoj Evropi.

Masoutis je pozdravio nove radnike uz obećanje da će osigurati njihov nesmetan prelazak na novog poslodavca, a potrošačima poručio da će imati priliku da bolje upoznaju lanac supermarketa koji se nalazi u 100% domaćem vlasništvu. U svojim maloprodajnim objektima Masoutis potrošačima nudi besplatno korišćenje wifi, dok je korišćenje Mas Card kartice koja pruža brojne benefite omogućeno i turistima. Diamantis Masoutis S.A. poseduje u blizini Soluna jedan od najmodernijih logističko - distributivnih centara u Jugoistočnoj Evropi. Menadžment kompanije ranije je najavljivao moguće akvizicije na jugu zemlje, ali da će prilikom donošenja odluka biti veoma oprezni i da su današnja vremena za maloprodajni sektor veoma teška.

Podsetimo, u Grčkoj su nedavno otvoreni i prvi supermarketi Spar-a koji je najavio otvaranje više od 350 prodavnica, dok njegovi konkurenti među kojima je Sklavenitis saopštava da beleži rast prodaje za više od 20%. Kompanija Ahold Delhaize najavila je otvaranje 100 novih Shop&Go marketa, a nove investicije najavili su i Lidl koji će ući u centralne gradske delove u kojima do sada nije bio prisutan, ali i Metro koji pravi ekspanziju i nakon preuzimanja Veropoulosa i koji je nedavno predstavio novi maloprodajni brend Milestone koji će biti konkurent kompanijama Ikea i Praktiker.