Vesti iz trgovine

MasterCard PayPassKompanija Masterkard (MasterCard) predstavila je beskontaktno plaćanje koja bi sledeće godine trebalo da se koristi i u Srbiji.
Beskontaktno plaćanje, pod nazviom "pej pas" (PayPass) obavlja se jednostavnim dodirom specijalnog POS terminala i "pej pas" kartice ili predmeta u koji je ugrađena ta tehnologija, kao što je ručni časovnik, privezak za ključeve ili mobilni telefon, rekao je menadžer Masterkarda za Srbiju Manuel Alekse.

Alekse je najavio da će Masterkard sledeće godine otvoriti kancelariju u Beogradu i rekao da će po njegovom mišljenju "pej pas" tehnologija početi u Srbiji da se koristi preko mobilnih telefona i u velikim trgovinskim lancima

On je objasnio da za autorizaciju "pej pas" kartice nije potreban potpis, ako se radi o transakcijama u vrednosti ispod 25 dolara, što donosi uštedu u vremenu, pri čemu je plaćanje roba i usluga "pej pasom" brži način plaćanja od keša.

"Pej pas" je idealan za mesta gde je važna brzina plaćanja, kao što su restorani brze hrane, benzinske pumpe, apoteke, bioskopi, javni prevoz, sportski stadioni...
Njom se može platiti putarina, parking, karta za gradski prevoz, ski pas u zimskim centrima ili bilo koja usluga koju osmisli banka izdavalac te Masterkard kartice, rekao je Alekse i dodao da "pej pas" kartica može da bude personalizovana, odnosno, da ima i lične podatke korisnika.

"Pej pas" se može koristiti kao identifikacija, na primer, u banci, gde klijent sa mobilnim telefonom u kojem je ugrađena ta tehnologija (najčešće u poklopcu), prinese mobilni telefon do terminala, ukuca PIN broj i ima pristup svom računu.

Taj beskontaktni način plaćanja već je u širokoj upotrebi širom sveta, a u trećem kvartalu 2008. godine, zabeleženo je blizu 44 miliona "pej pas" kartica i predmeta sa ugrađenim tom tehnologijom, koji se prihvataju na više od 135.000 prodajnih mesta širom planete.

Trenutno, u 25 zemalja širom sveta su u toku "pej pas" pilot programi i programi implementacije, uključujući Australiju, Kanadu, Kinu, Češku, Francusku, Nemačku, Indoneziju, Italiju, Japan, Koreju, Liban, Maleziju, Meksiko, Mongoliju, Filipine, Poljsku, Rusiju, Španiju, Švajcarsku, Tajvan, Tajland, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju i SAD.

 

Izvor: Tanjug