Vesti iz trgovine

Tesco distribucija Britanski trgovac Tesco, ostaje lider u maloprodajnom sektoru Mađarske po ostvarenom prometu u 2016. godini. Sledi domaći Coop, dok je na treće mesto izbio Spar.

Sa blizu 790 milijardi forinti ostvarenog prometa u 2016. godini, britanski trgovac Tesco ostaje lider u maloprodajnom sektoru Mađarske. Tesco je tokom prošle godine i pored problema sa nedostatkom radne snage uspeo da ostvari rast i da zadrži prvo mesto. Kompanija je pored novih investicija, u nekoliko hipermarketa uvela non stop radno vreme. Tesco je saopštio, da će uskoro biti održani sastanci menadžmenta i sindikata koji zahtevaju povećanje plata što je bila tema tokom prošle godine. 

Domaći trgovac Coop je u 2016. godini zauzeo drugu poziciju po ostvarenom prometu. On je sa 516 milijardi prometa u 2015. godini, zabeležio rast na 582 milijardi forinti tokom prošle godine. 

U 2016. godini, Spar je u Mađarskoj zabeležio promet od 516 milijardi forinti i izbio na treće mesto, na kome je bio domaći trgovac CBA. Spar je u prošloj godino otvorio veliki broj maloprodaja svih formata. Kompanija je do sada investirala oko milijardu evra, a u narednom periodu planira se otvaranje novih i modernizacija postojećih objekata. 

CBA je zabeležio pad prometa sa 509 na 503 milijardi forinti i zauzeo četvrto mesto. Slede Real sa 390 milijardi, Lidl sa 383 milijardi, francuski Auchan sa 340 milijardi, osmi je Penny sa 233 milijardi, Aldi sa 167 milijardi, nemački lanci drogerija dm sa 85,5 milijardi i Rossmann sa 68 milijardi forinti ostvarenog prometa u 2016. godini.