Vesti iz trgovine

SPAR zugdidi teamViše trgovačkih kompanija u Grčkoj pokazale su interesovanje za uspostavljanje saradnje sa SPAR-om za otvaranje maloprodajnih objekata i uvođenje robnih brendova Spar-a u Grčku.

Kako nezvanično saznaje Portal Retail Serbia, među kompanijama koje su uspostavile kontakt se nalaze Bazaar, Sklavenitis i nekoliko manjih trgovačkih grupa. Kompanija Sklavenitis je za sada najviše otišla u pregovorima i ukoliko se postigne sporazum sa SPAR-om, predviđa se otvaranje najmanje 150 supermarketa na mestima nekadašnjih Marinopoulos maloprodajnih objekata. Podsećanja radi, kompanija Veropoulos koja je bila nosilac SPAR franšize u Grčkoj prodala je svoje objekte METRO AEBE Grupi nakon čega su rebrendirani u My Market supermarkete. Odlukom Veropoulosa da proda objekte, SPAR je prošle godine povučen sa tržišta Grčke na kome je bio prisutan od 1969. godine.

Grčki Sklavenitis se nalazi u fazi ekspanzije i jedan je od najbrže rastućih trgovačkih lanaca u Jugoistočnoj Evropi. Menadžment kompanije je krajem prošle godine najavio, da će nakon spajanja sa kompanijom Marinopoulos i osnivanja novog preduzeća, koje je trenutno u toku, otvoriti supermarketa i na novim tržištima. Nezvanično, u planu kompanije Sklavenitis je da nakon dolaska SPAR-a u Grčku, brend dovede i na mesta u Srbiji na kojima Marinopoulos nije otvorio trgovačke objekte pod franšizom Carrefour-a. U novoj grupaciji Sklavenitis - Marinopoulos većinski udeo poseduje Sklavenitis i pod njegovim imenom se trenutno otvara više stotina marketa u Grčkoj i Kipru.

SPAR International je jedna od najvećih trgovačkih Grupa na svetu sa 12.000 objekata u više od 40 zemalja. U našem okruženju SPAR je najavio dalju ekspanziju u Mađarskoj, Hrvatskoj i Albaniji.