Tok radova na robnoj kući IKEA

Ikea toranj Srbija

Dok građani iščekuju otvaranje vrata prve robne kuće IKEA, kompanija privodi kraju radove na objektu i uređenju prostora oko objekta u Bubanj potoku.

U sklopu završetka radova postavljen je simbol robne kuće, toranj IKEA, kojim je zaokružena ambijentalna celina novog izgleda tog dela Beograda. IKEA toranj visine 45m ne pretenduje da ugrozi slavu tornja na Avali. Ipak, ovim korakom IKEA je bliže cilju da ponudi proizvode tržištu Srbije.

Prilikom otvaranja novih robnih kuća IKEA uvek koristi stečena iskustva iz prošlih izgradnji i implementira ih uz nove tehnologije na objektima koje počinje da gradi. IKEA neprestano radi na unapređenju energetske efikasnosti u nastojanju da se obezbedi energetska nezavisnost kroz veću proizvodnju obnovljive energije u odnosu na količinu koju kompanija potroši u poslu. Vodeći se tim načelima, prva IKEA robna kuća u Srbiji kod Bubanj potoka ima ugrađene savremene tehnologije koje doprinose održivosti i ekonomskoj isplativosti rada objekta. Među mnogobrojnim prednostima u radu, prvu robnu kuću karakteriše sistem za separaciju i zbrinjavanje 23 frakcije otpada, sa namerom da manje od 10% otpada ide na deponiju. Robna kuća poseduje geotermalne pumpe sa šest geotermalnih bunara koja služe za grejanje i hlađenje samog objekta. Sakupljena kišnica koristiće se za ispiranje toaleta i to je verovatno prvi takav primer u održavanju i radu robne kuće na tržištu Srbije. Sva unutrašnja i spoljna rasveta je LED čime se doprinosi da objekat ostvari velike uštede u potrošnji električne energije, postavljeni solarni paneli na krovu objekta obezbeđuje deo potrebne energije za funkcionisanje objekta, a biće instaliran i sistem za centralno upravljanje zgradom u cilju optimizacije potrošnje energije.

IKEA totem gradiliste

Robna kuća IKEA treba da bude otvorena na leto. Na preko 33.000 m² potrošači će imati raznovrsan asortiman sa oko 9.500 proizvoda, moderan restoran i poseban prostor za animaciju dece. U sklopu objekta je uređen prostor za 1.200 parking mesta kao i punjač za elektromobile u neposrednoj blizini. Ispred objekta sada dominira toranj visine 45 metara, čijim je postavljanjem simbolično najavljen završetak radova na objektu, pripreme za prijem robe i opremanje unutrašnjosti IKEA robne kuće.