METRO beleži slabije rezultate

Metro Cash & Carry

Nemačka trgovačka Grupa METRO beleži nešto slabije rezultate u kojima je u fiskalnoj godini ostvarila 17 milijardi ostvarenog prometa i profit od oko 821 miliona. 

METRO je zabeležio pad prodaje za 0,6% i manji operativni profit za 0,81%. Rezultati kompanije se pogoršavaju u poslednjih nekoliko godina i doneto je nekoliko strateških odluka, među kojima su prodaja jednog dela trgovačkih centara, kao i razdvajanje Grupe na dva dela. Na srpskom tržištu, METRO je zatvorio svoj distributivni centar u Subotici i otvorio novi koji se prostire na nekoliko puta manjoj kvadraturi. U susednoj Rumuniji, Grupa je prodala preostale REAL hipermarkete, dok je u Bugarskoj otežano poslovanje usled sve oštrije konkurencije. 

Kao što je ranije najavljeno Grupa se radvaja u dva dela, na prehrambeni i sektor elektronike koji obuhvata lance Saturn i Media Markt. METRO je trenutno prisutan sa tri distributivna centra u Beogradu i sa po jedan u Subotici, Novom Sadu, Šapcu, Požarevcu, Kragujevcu i Nišu. METRO je i dalje najveći trgovački lanac u Nemačkoj i četvrti po veličini u Evropi.